Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Legendariska rockband på Gullbrannas 20-årsfest

Den kristna musikfestivalen på Gullbrannagården söder om Halmstad, som rullar igång på torsdagen, fyller 20 år denna sommar. Det firar man bland annat med musiker från både Petra och Jerusalem – två rockband som fanns på plats när festivalkonceptet föddes.

Nyheter · Publicerad 15:00, 5 jul 2018

Musik, bön och gemenskap. Det är stående ingredienser i den mix som i nu två decennier gjort Gullbrannafestivalen till ett självklart inslag i så många familjers och ungdomars sommarsemester.

– Någonstans kring 2012 hände det något och festivalen blev väldigt mycket större än den varit dittills, berättar Andreas Joakimson, som råddat musikevenemanget sedan start.

– Vi fick in en del bokningar som gjorde att folk hittade till oss på allvar och gick från att vara en mer renodlad ungdomsfestival till en festival för ett bredare åldersspektra.

I dag har festivalen tre "spår" – ett för barn, ett för ungdomar och ett för vuxna.

– Vår nisch är att få hit den bästa musiken med det bästa budskapet, och vi är bra på att få hit duktiga artister som ännu inte är så kända i Sverige, säger Andreas Joakimson.

På gästlistan står bland andra den 29-årige New York-rapparen Andy Mineo, som gjort succé med låten "You Can´t Stop Me”.

– Han är en hiphop-artist som inte varit i Sverige förut och som är en riktig gigant, säger Andreas Joakimson.

Andra gäster är amerikanska Kings Kaleido­scope, gospelartisten Jonathan McReynolds, brittiska LZ7, melodifestivalsaktuella Renaida, Jenny Wahlströms A Treehouse Wait och Ida Sand, som släpper en ny soulplatta i höst.

– Festivalen firar 20 år och det gör att vi ser tillbaka. Men samtidigt får det inte bli för nostalgiskt, utan vi ser framåt och gör det bästa för att attrahera unga besökare, säger Andreas Joakimson.

Det stora "nostalgiska" inslaget blir fredagskvällens konsert med Bob Hartman och John Schlitt från det amerikanska rockbandet Petra, uppbackade av Anders Mossberg och Klas Anderhell från Jerusalem och Martin Härenstam från Narnia.

"Cirkeln sluts. Allt började 1994 med Petra och Jerusalem på Forserumsfestivalen. En festival som 1999 flyttades ner till Halland och blev Gullbrannafestivalen", skriver Gullbrannafestivalen på sitt Instagram-konto.

"Att vi till Gullbrannafestivalens 20:e upplaga lyckats få hit förgrundsgestalterna i Petra och dessutom krydda på med fantastiska musiker från Jerusalem samt Martin Härenstam från Narnia, känns otroligt spännande och inspirerande."

Liksom förra året kommer festivalen att brassa på med flera stora körer, så som Tensta Gospel Choir, Tribute Gospel Choir och Livslust.

– Vi kommer att jobba med en kör varje kväll och har dessutom ett barnkörsprojekt som vi ska försöka sätta, säger Andreas Joakimson.

Gullbrannafestivalen

Datum: 5–8 juli

Var: Gullbrannagården, Halmstad

Arrangör: Svenska alliansmissionens Ungdom (SAU), i samarbete med bland andra Erikshjälpen, Bilda, Gullbrannagården

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...