Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Tävlingsproducenterna Martin Österdahl och Christer Björkman visar upp scenen inför Eurovision Song Contest i Malmö Arena. Israel är ett av länderna som är med och tävlar i år. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

Ledande politiker deltar i protester mot Israel

I samband med Eurovision i Malmö nästa vecka arran­geras protester mot Israels deltagande i tävlingen. Där ska kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic (V) delta, och han uppmanar alla nämndens ledamöter att vara med.– Det är ett sätt att uppmärksamma den brutala ockupationen av Palestina, menar han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 maj 2013

Under nästa vecka riktas Europas ögon mot Malmö då musiktävlingen Eurovision song contest går av stapeln med miljontals tv-tittare. Ett av de länder som tävlar om en plats i lördagens final är Israel, som är med i den andra semifinalen på torsdagen.

Samma dag arrangeras det i Malmö en protestaktion på Möllevångstorget mot att Israel tillåts delta. Uppmaningen är: "Israel welcome back when Palestine´s free" (Israel välkommen tillbaka när Palestina är fritt). Arrangörer av demonstrationen är Palestinanätverket i Malmö och Palestinska ungdomsrörelsen. En av deltagarna är tunga vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, ordförande för partiet i Malmö och kulturnämndens ordförande.
Musik och politik hör ihop, säger han till Skånska Dagbladet.
– Det är viktigt att säga ifrån och nu ges ett bra tillfälle att protestera, menar han och tycker inte att det är konstigt att som ledande politiker delta i ett anti-israeliskt arrangemang.
– Nej, jag tycker snarare att alla ledamöter i nämnden borde delta, jag förstår inte konflikten.
– Min första prioritet är att kämpa för människors rätt och frihet. Grundläggande mänskliga rättigheter, helt enkelt. Frågan bör snarare ställas till den israeliska ockupationsmakten – hur de rättfärdigar ockupationen, säger han till Skånska Dagbladet.

Att Sestrajcic ställer sig bakom protesterna mot Israel möter kritik.
"Liknande protestaktioner i Malmö mot Israel har urartat. Risken är stor att besökande israeler inte kan känna sig trygga på stadens gator under veckan då Malmö står värd för musiktävlingen."
Det skriver Nima Gholam Ali Pour, före detta socialdemokratisk Malmöpolitiker, som lämnade partiet i samband med Omar Mustafa-affären, tillsammans med Tobias Petersson från Svensk-judisk dialog i en News­mill­artikel.
De befarar att Malmö "förvandlas till det okontrollerbara slagfält som vi kunde se under Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel 2009, då ett hundratal våldsamma anti-israeliska demonstranter arresterades". Då fattade kommunen det kontroversiella beslutet att tennismatchen skulle spelas utan publik.

Nima Gholam Ali Pour och Tobias Petersson tycker att det är olämpligt att Daniel Sestrajcic som högsta företrädare för Malmö stad i kulturella frågor ställer sig bakom protester mot Israels deltagande och att detta indirekt innebär att staden sanktionerar protesterna.
"Vi uppmanar (...) Palestina­nätverket i Malmö att inte göra Eurovision Song Contest till sitt politiska forum", skriver de.

Men det pågår mer än anti-israeliska demonstrationer på Möllevångstorget under Euro­vision­veckan i Malmö. På finaldagen, lördagen 18 maj, arrangeras återigen en kippavandring genom staden, då hundratals väntas vandra till stöd för mångfald och mot antisemitism och rasism. Man går från den judiska synagogan, genom centrala Malmö och till Möllevångstorget, där Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism och Sofia Nerbrand, chefsstrateg vid Region syd, kommer att hålla tal.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Daniel Sestrajcic (V). Foto: Vänsterpartiet

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00