Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Tävlingsproducenterna Martin Österdahl och Christer Björkman visar upp scenen inför Eurovision Song Contest i Malmö Arena. Israel är ett av länderna som är med och tävlar i år. Foto: Drago Prvulovic / Scanpix

Ledande politiker deltar i protester mot Israel

I samband med Eurovision i Malmö nästa vecka arran­geras protester mot Israels deltagande i tävlingen. Där ska kulturnämndens ordförande Daniel Sestrajcic (V) delta, och han uppmanar alla nämndens ledamöter att vara med.– Det är ett sätt att uppmärksamma den brutala ockupationen av Palestina, menar han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 maj 2013

Under nästa vecka riktas Europas ögon mot Malmö då musiktävlingen Eurovision song contest går av stapeln med miljontals tv-tittare. Ett av de länder som tävlar om en plats i lördagens final är Israel, som är med i den andra semifinalen på torsdagen.

Samma dag arrangeras det i Malmö en protestaktion på Möllevångstorget mot att Israel tillåts delta. Uppmaningen är: "Israel welcome back when Palestine´s free" (Israel välkommen tillbaka när Palestina är fritt). Arrangörer av demonstrationen är Palestinanätverket i Malmö och Palestinska ungdomsrörelsen. En av deltagarna är tunga vänsterpartisten Daniel Sestrajcic, ordförande för partiet i Malmö och kulturnämndens ordförande.
Musik och politik hör ihop, säger han till Skånska Dagbladet.
– Det är viktigt att säga ifrån och nu ges ett bra tillfälle att protestera, menar han och tycker inte att det är konstigt att som ledande politiker delta i ett anti-israeliskt arrangemang.
– Nej, jag tycker snarare att alla ledamöter i nämnden borde delta, jag förstår inte konflikten.
– Min första prioritet är att kämpa för människors rätt och frihet. Grundläggande mänskliga rättigheter, helt enkelt. Frågan bör snarare ställas till den israeliska ockupationsmakten – hur de rättfärdigar ockupationen, säger han till Skånska Dagbladet.

Att Sestrajcic ställer sig bakom protesterna mot Israel möter kritik.
"Liknande protestaktioner i Malmö mot Israel har urartat. Risken är stor att besökande israeler inte kan känna sig trygga på stadens gator under veckan då Malmö står värd för musiktävlingen."
Det skriver Nima Gholam Ali Pour, före detta socialdemokratisk Malmöpolitiker, som lämnade partiet i samband med Omar Mustafa-affären, tillsammans med Tobias Petersson från Svensk-judisk dialog i en News­mill­artikel.
De befarar att Malmö "förvandlas till det okontrollerbara slagfält som vi kunde se under Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel 2009, då ett hundratal våldsamma anti-israeliska demonstranter arresterades". Då fattade kommunen det kontroversiella beslutet att tennismatchen skulle spelas utan publik.

Nima Gholam Ali Pour och Tobias Petersson tycker att det är olämpligt att Daniel Sestrajcic som högsta företrädare för Malmö stad i kulturella frågor ställer sig bakom protester mot Israels deltagande och att detta indirekt innebär att staden sanktionerar protesterna.
"Vi uppmanar (...) Palestina­nätverket i Malmö att inte göra Eurovision Song Contest till sitt politiska forum", skriver de.

Men det pågår mer än anti-israeliska demonstrationer på Möllevångstorget under Euro­vision­veckan i Malmö. På finaldagen, lördagen 18 maj, arrangeras återigen en kippavandring genom staden, då hundratals väntas vandra till stöd för mångfald och mot antisemitism och rasism. Man går från den judiska synagogan, genom centrala Malmö och till Möllevångstorget, där Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism och Sofia Nerbrand, chefsstrateg vid Region syd, kommer att hålla tal.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Daniel Sestrajcic (V). Foto: Vänsterpartiet

Jag ville förnimma en bråkdel av det som slavarna nästan ständigt måste ha känt.

Gästkrönika Härom veckan deltog jag i en krigsminneshelg bredvid Hitlers största slavprojekt i Norge. Det var en gripande upplevelse, som även svenska skolelever... tisdag 15/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Kristen tro visar vägen till försoning och fred

Ledare Årets fredspristagare heter Abiy Ahmed. Även om han tillhörde förhandsfavoriterna till priset är han inte lika känd i Sverige och svensk kristenhet... tisdag 15/10 00:00