Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Gästerna vid riksmötets öppnande kommer framgent inbjudas både till både Storkyrkan och Humanisterna före samlingen i riksdagen. Här läser statsminister Stefan Löfven upp regeringsförklaringen vid riksmötets förra öppnande. Foto: Sören Andersson / TT

Ledamöter bjuds in även till Humanisterna

Hädanefter kommer Riksdagen att skicka ut inte bara Domkyrkoförsamlingens utan även riksförbundet Humanisternas inbjudningar till deras respektive samlingar inför riksdagens öppnande på hösten.

Nyheter · Publicerad 08:57, 11 mar 2016

– Humanisterna har bett om det i flera år, säger Kristoffer Bäckström, enhetschef vid Riksdagens enhet för besök och evenemang.

Fram till 2014 har inbjudan till den gudstjänst som traditionellt arrangeras i Storkyrkan före öpppningsceremoni i riksdagen varit en del av riksdagens egen inbjudan till det formella öppnandet.

– Så har det nämligen alltid varit. Men förra året tyckte vi att det vore lämpligt att församlingen själv fick stå för sin inbjudan, eftersom det fanns andra sammankomster som det bjuds in till. Och då gjorde man det, säger Kristoffer Bäckström.

Domkyrkoförsamlingen fick alltså lägga med sin inbjudan i samma kuvert som riksdagens formella inbjudan till alla gäster.

Så blir framgent även för Human­isterna, som i höstas för fjärde året i rad inbjöd regeringen och riksdagens ledamöter att delta i en ickereligiös högtid i samband med riksmötets öppnande.

"Att delta i den sekulära högtiden är en möjlighet för alla riksdagsledamöter att visa att de på allvar respekterar separationen av kyrka och stat", skrev Humanisterna i sitt pressmeddelande inför höstens samling, som bland annat ska ha gästats av justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S).

Talare var Staffan Bergström, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Enligt Humanisterna skulle han tala om mänskliga rättigheter med inriktning på mödrar och barn, "rättigheter som i dag hotas av vidskepelse och religiös konservatism/fundamentalism runt om i världen".

Kristoffer Bäckström utesluter inte att andra föreningar eller sammanslutningar på samma villkor skulle kunna bjuda in till egna ceremonier i samband med riksdagens öppnande.

– Då får vi titta på förutsättnignarna för det och fatta beslut i så fall, säger han.

– Men Humanisterna har bett om det i flera år och för oss är det bland annat en säkerhetsfråga. Det här är enda dagen på hela året som man samlar den centrala statsledningen, och vi måste kunna säkerhetställa att våra gäster har ett säkert firande.

Några förutsättningarna, säger han, är att arrangören står för "demokratiska värden", garanterar tillgänglighet med personer med funktionsnedsättningar, och i samarbete med polisen tar ett ansvar för säkerheten.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00