Nyheter

Låtsasvän – fast på riktigt

Jenny Axene har gjort trasdockor som skickas till barn i fängelse eller på barnhem. Dockorna saknar ansikten för att belysa barnens rättigheter.

Det finns småbarn som sitter i fängelse och som aldrig har haft en leksak. För deras skull har Jenny Axene gjort en hemlig vän – en trasdocka som har en tvilling någonstans i Sverige.– På så sätt vet de att någon tänker på dem, samtidigt som de har något att leka med, säger hon.

Alfons Åberg har en låtsasvän och det gäller även Lillebror i Karlsson på taket. Men när Invisible friend har ett finger med i spelet är det mer än en fantasi. Här finns det verkligen en osynlig vän. Den gestaltas av en trasdocka som hör samman med en precis likadan docka. Den ena finns hos en person i Sverige, den andra skickas till ett barn som sitter i fängelse tillsammans med sin mamma eller till någon på ett barnhen.
– Det finns totalt åtta olika dockor. De kommer alltid i par och har varsin id-bricka med identiska nummer. På så sätt vet man exakt var dockan har hamnat och vem som har den motsvarande, berättar Jenny Axene.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS