HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

En 13 månader gammal flicka leker med sina klossar. Många föräldrar drygar ut föräldrarledigheten för att kunna var hemma längre med sina barn. Socialdemokraten Anna Hedborg, tycker att situationen borde leda till ökad statlig styrning över föräldraledigheten. Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Låter som gammaldags kommunistiska metoder”

Den välkända psykoterapeuten Louise Hallin reagerar med ilska på att regeringens utredare öppnar för att göra det svårare med obetald föräldraledighet.– Det är helt otroligt, vilken provokation att föräldrar väljer att vara hemma med sina barn, säger hon ironiskt.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 sep 2014

Nu hoppas Louise Hallin att reaktionerna på förslaget om ökad styrning av föräldraledigheten väcker motstånd.
– De här låter som gammaldags kommunistiska metoder där man ska styra folks vilja. Jag hoppas att svenska folket reagerar med vrede, säger hon till Världen idag.
 
Louise Hallin tycker att samhället, i stället för att sätta press på föräldrarna att lämna ifrån sig barnen tidigt, ska ge status till dem som föder barn och är hemma med barn. De man bör sätta press på är arbetsgivarna, menar hon. Att de ska respektera familjelivet och bereda återinträde i yrket efter att man varit hemma, anser hon.
– Det är nästan ingen i dag som bryr sig om barnen, eller strider för att de ska få en rimlig uppväxt.
 
Du brukar tala om vikten av anknytning till föräldrarna under barnens första två, tre år. Hur ser du på dem som menar att man lika väl kan få den anknytningen med förskolepersonal?
– Det är absolut felaktigt, det strider mot kunskap och forskning. En förskolelärare med 17 barn som delas på två och en halv tjänst har ingen möjlighet att anknyta till barnet tillräckligt. Och den här personen älskar inte barnet. Man måste älska för att kunna anknyta, hjärtat måste vara med. Det är för ytliga relationer, det är inte familj.
 
Om myndigheter försöker täppa till möjligheten att ta hand om sina barn är det hög tid att börja fundera över den så kallade arbetslinjen, menar Louise Hallin.
– Det blir på något omvänt sätt provocerande för politiker att föräldrar inte gör som politikerna vill. Ska man då tvinga fram något för dem som vill ta hand om sina barn?
 Enligt Louise Hallin finns det klara kopplingar mellan problemen i den svenska skolan och att barn börjar i förskolan i mycket tidig ålder. Och därmed samhällsvinster med att föräldrar i stället uppmuntras att stanna hemma under barnets första tid.
– Många barn i skolan uppvisar klassiska separationsproblem till följd av att de lämnats iväg tidigt, ibland före ett års ålder. Det gör att man inte kan lita på vuxna människor och därför blir inte vuxna auktoriteter för dem. Det finns bra skolor och lärare och material, men unga ”dissar” vuxengenerationen. Och sedan tror man allt ska kunna korrigeras i skolan, säger hon.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se


Läs också:
Lukas Berggren: När familjer är olydiga mot politiker

Kan bli svårare att vara hemma med barn – även utan ersättning

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...