Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Lastbilsprotest i Kanada fortsätter – kan ha gett resultat

Borgmästaren i Kanadas huvudstad Ottawa har utlyst nödläge med anledning av den lastbilsprotest som pågått där sedan den 29 januari. Demonstranterna har krävt att alla vaccinkrav och covidrestriktioner upphävs.

Nu flaggar flera provinser för att de överväger att lätta på restriktionerna.

Nyheter · Publicerad 13:00, 9 feb 2022

Som Världen idag tidigare rapporterat demonstrerar tusentals lastbilschaufförer mot myndigheternas krav på att de ska visa upp vaccinpass vid återkomsten till Kanada.

– Det är uppenbart att vi är i underläge och att vi förlorar den här striden. Det här måste upphävas, vi måste få vår stad tillbaka, sade borgmästaren Jim Watson till kanadensiska radiokanalen CFRA på söndagen, skriver SVT Nyheter.

Tutande signalhorn och trafikstörningar har fått stadens polischef Peter Sloly att tala om behov av ökad polisnärvaro och eventuellt inslag av våld för att tvinga demonstranterna att ge sig av.

Demonstranterna har i sin tur sagt att de inte kommer att avbryta protesten förrän alla vaccinkrav och covidrestriktioner upphävts.

Polisen har också varnat för att de supportrar som skänker bensin och annat till chaufförerna kan bli arresterade, skriver CBN News.

På måndagen lade journalisten Alexandra Lavoie på Rebel News upp en video på Twitter, där poliser i full kravallmundering med automatvapen beslagtar bränsle, medan fredliga demonstranter sjunger nationalsången.

En gräsrotsfinansieringskampanj har samlat in miljontals dollar till lastbilschaufförerna. Men sedan Go Fund Me bestämt sig för att ta bort kampanjen från sin plattform och återbetala pengarna till givarna har den republikanske senatorn Ted Cruz bett USA:s federala handels­kammare utreda om företaget gjort sig skyldigt till vilseledande affärsmetoder.

I helgen genomfördes en stor lovsångsmanifestation bland en grupp demonstranter, på initiativ av den amerikanske lovsångsledaren Sean Feucht och hans rörelse Let Us Worship.

Nu kommer uppgifter om att flera kanadensiska provinser överväger att lätta på sina coronarestriktioner. Provinsen Saskatchewan meddelade i tisdags att man var redo att häva alla pandemirestriktioner. Även från provinserna Québec och Alberta har det kommit liknande signaler.

Premiärminister Justin Trudeau har skiftat i ton något – för ett par dagar sedan sade han att ”protesterna måste upphöra”. På tisdagen handlade hans budskap mer om förståelse och att ”tiden när vi kommer att kunna slappna av närmar sig”.

– Vi är alla trötta på restriktioner, på krav, på att behöva göra uppoffringar, säger Trudeau som också tillägger att vaccinkrav är ”ett sätt att undvika ytterligare restriktioner”.

Lastbilsprotesterna har även spridit sig till andra städer i Kanada och till flera länder, däribland USA, Australien, Nederländerna och Storbritannien.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Guldstaty vid New York-domstol hyllar abort

USA. En cirka 2,5 meter hög staty i guld föreställande en kvinnofigur har placerats på en... måndag 6/2 13:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00