Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Foto: Samuel Björk

Läsarna gav snabb respons på räddningsaktionen

På tisdag förmiddag stod det klart att inte mindre än 390 000 kronor samlats in. Bara ett par bankdagar efter att brevet gick ut till prenumeranterna.Sverre Larsson, vice ordförande för Världen idag AB och en eldsjäl när det gäller kristen press och opinion, är glad över gensvaret.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 nov 2011

I fredags berättade Världen idag AB:s tillförordnade vd, Crister Renkel, för tidningen om den aktuella ekonomiska situationen i företaget. En situation som just nu ser dyster ut, och bolagets styrelse har månaden ut att skapa tillräckligt kapital till bolaget för att säkra tidningens överlevnad.
– På kort tid behöver vi få in 2,5 miljoner kronor för att säkra verksamheten, berättade Crister Renkel för läsarna.

Samtidigt gick ett brev ut till samtliga aktiva prenumeranter med en uppmaning från företagets styrelseordförande och vice ordförande, Ulf Ekman och Sverre Larsson, att stödja Världen idag genom att vara del av en extra räddningsaktion. Ett par bankdagar senare märks ett påtagligt gensvar från tidningens läsare.
Över 390 000 kronor har kommit in och mer är på väg.
– Det känns väldigt lätt-ande, men det är långt till målet, säger Sverre Larsson till tidningen.
– Att det skulle komma så pass mycket pengar på någon dag vittnar om ett positivt gensvar.

Det är inte första gången som Sverre Larsson driver en liknande kampanj.
I början av 1960-talet fick Sverre upp ögonen för tidningen Dagen och insåg att den var ett ovärderligt inslag i samhällsdebatten. Samtidigt drogs företaget med stora likviditetsproblem och det engagerade Sverre i att resa runt och samla in pengar och gåvobrev till tidningsföretaget.
Han blev sedan vd för tidningen, och han är noga med att poängtera att det bara var med Guds hjälp som tidningen överlevde de svåra tiderna.
– Situationen är precis likadan för Världen idag, säger Sverre.
– Det var ingen som trodde på att Dagen skulle överleva mer än Lewi Pethrus. För fjorton dagar sedan såg jag inte att det fanns någon möjlighet för Världen idag, med tanke på de siffror vi hade bakom oss, att överleva, men så plötsligt kunde vi se en budget som visar på nollresultat, säger Sverre som då tog initiativet till insamlingen.

Men han är noga med att poängtera att det ytterst inte handlar om en ekonomisk fråga.
– Människor i dag upplever inte behovet av kristen press som ett redskap i den andliga kampen. Vi sysslar med våra egna angelägenheter och lyfter inte blicken och ser den allvarliga situationen i samhället. Därför är det inte fråga om ekonomi – det är en andlig fråga, säger Sverre Larsson, som längtar efter att få se ett uppvaknande i svensk kristenhet över hur det står till i samhället.
– Det är ingen tid att slå sig till ro, säger den nu 83-årige Larsson, som berättar att han den senaste veckan har skaffat en prenumeration varje dag.
– Jag kan helt enkelt inte låta bli, skrattar han.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

 

>>SÅ KAN DU VARA MED

Du kan stödja Världen idag på två olika sätt:

Alternativ 1: Genom en direkt gåva till Världen idags plusgirokonto 20 53 06-4 senast 30 november 2011. Använd gärna inbetalningsavin nedan.

Alternativ 2: Genom ett löfte om gåva. Skicka ett mejl till info@varldenidag.se med följande formulering:

Gåvolöfte – räddningsaktionen för Världen idag

Jag lovar att skicka in en gåva på 500 kr (eller annat belopp) till Världen idag senast den 15 december 2011.

Förnamn Efternamn, Telefonnummer

Gåvan betalas sedan in till Världen idags Plusgirokonto 20 53 06-4 senast 15 december 2011.

Tveka inte att kontakta oss på tel: 018-430 40 00 eller e-post: info@varldenidag.se om du har några frågor angående denna räddningsaktion.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier