Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Lars Adaktusson varnade för en växande extremism

Religionsfrihet, värnandet av mänskliga rättigheter och fungerande integration stod i fokus när EU-parlamentarikern och KD:s riksdagskandidat Lars Adaktusson besökte Syrianska kulturcentret i Örebro i torsdags. Han mötte också Soheila Fors, grundare av tehus för kvinnor och det största skyddade boendet för förföljda kvinnor från Mellanöstern i Karlskoga. – Vi får inte kollektivt skuldbelägga en hel grupp människor, men se extremismen som växer i Sverige och motverka den, sa Lars Adaktusson vid möten både i Karlskoga och Örebro.

Nyheter · Publicerad 09:58, 4 sep 2018

På Syrianska kulturcentret i Örebro välkomnades han åter av Habib Dilmac, ordförande för Syrianska Riksförbundet:

– Lars Adaktusson har tagit på sig de kristna frågorna i Mellanöstern mer än någon annan politiker. Det uppskattas väldigt mycket bland den svenska syrianska folkgruppen.

Habib Dilmac gav röst åt besvikna syrianer i Sverige som känner att kristna frågeställningar om hot och förföljelse inte tagits på allvar i Sverige av politikerna.

– Det pratas gärna om antisemitism eller islamofobi, men man tar inte tag i vad som sker bland kristna på flyktingförläggningar. I vissa förorter där många av våra medlemmar bor har kristna inte vågat skylta med juldekorationer och där har varit hot och förföljelse. Vi själva som riksförbund har vid minst 20 tillfällen fått rycka in och hjälpa dem.

Lars Adaktusson träffade också Sveriges Pensionärsförbundets medlemmar i Karlskoga och frågades ut tillsammans med Soheila Fors av prästen Hans Eklind, KD:s riksdagskandidat, i Örebroregionen.

Inför pensionärerna, men också på torgmöte i Örebro och på syrianska kulturcentret poängterade Lars Adaktusson de varningar som senaste året kommit från Myndigheten för Samhällsskydd, MSB, Försvarshögskolan, Säkerhetspolisen med flera om den växande extremismen i Sverige.

– Vi måste som politiska partier hårdare angripa islamismen och extremismen i Sverige. Den önskan uttrycker även muslimer till mig. Under politikerveckan i Rosengård i Malmö förra veckan kom muslimer och bad om hjälp. Vi måste angripa de grupper som inte vill att deras trosfränder ska integreras i samhället utan skapa parallellsamhällen.

Lars Adaktusson fick frågan vilka politiska åtgärder han ser behövs.

– En ekonomisk integration för flyktingar på arbetsmarknaden. Men också en social integration där man lär sig svenska språket och att skolan fungerar. Med en värdemässig integration följer man grundläggande demokratiska spelregler med bland annat respekten för religionsfrihet.

Lars Adaktusson, men också Syrianska Riksförbundet tog upp hur kristna förföljs i Sverige utan att det tas på allvar.

– Kristna på asylboenden, de som konverterat från islam till kristen tro, får ofta leva under tuffa omständigheter också i Sverige, underströk han.

Stoppa bidrag till organisationer med direkta kopplingar till muslimska brödraskapet, men också stopp för extrema regimer som exempelvis Qatar som finansierar moskébyggen i Sverigevar hans krav.

Soheila Fors menar att integrationen misslyckats när flyktingar placerats i förorterna, matats med bidrag men sedan vill vi svenskar inte veta så mycket om dem.

– Invandrarkvinnor i förorterna kan inte gå ut utan slöja. De får betalt för att bära slöja. När ungdomar når 16-17-års ålder kan de själva bestämma, men barn ska inte tvingas bära slöja, menade hon.

Både religionsfrihet och människors fri- och rättigheters måste gälla alla, även kvinnor och barn, sa hon.

– I våra hemländer räknas kvinnor som halva, det gör ont i mig.

Soheila stöder många kvinnor som utsätts för hot och förtryck. Därför tvingas hon ha polisskydd och bära larm i Sverige.

Hos Syrianska kulturcentret sa Lars Adaktusson frågan att det måste bli ett starkare både svenskt och internationellt stöd till Mellersta Österns förföljda kristna minoriteter. De måste kunna återvända efter IS härjningar och bygga upp sina städer och byar på Nineveslätten. En del har påbörjats men mycket återstår.

– Det yttersta målet i detta område måste vara att det kristna arvet i Mellanöstern bevaras, det område som är kristendomens vagga.

I Sverige vill Lars Adaktusson se störa samarbete mellan politiska partier och kyrkorna för att lösa integrationsfrågor och skydda för flyktingar som kommit till Sverige.

– Det här är en fråga som inte kan lösas med några få politiska beslut.

Lars Adaktusson har tagit på sig de kristna frågorna i Mellanöstern mer än någon annan politiker. Det uppskattas väldigt mycket bland den svenska syrianska folkgruppen.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier