Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Larmar: Hundratals kristna flyktingar har attackerats

Minst 743 kristna flyktingar i Tyskland har utsatts för olika attacker på grund av sin kristna tro. Det visar en ny rapport som bland annat Open doors Tyskland har tagit fram. Situationen skiljer sig inte åt från den i Sverige, tror Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors Sverige.

Nyheter · Publicerad 09:05, 21 okt 2016

Hot, våld och övergrepp. Det är vad som möter många kristna flyktingar i Tyskland. Detta visar en nyligen släppt rapport som Open doors Tyskland tillsammans med andra organisationer ligger bakom.

Rapporten, som bygger på intervjuer med kristna asylsökande, visar att minst 743 religiöst motiverade attacker mot kristna flyktingar har skett, och att attackerna äger rum över hela landet.

En intervjuad flykting från Iran berättar att han på en vägg på asylboendet möttes av orden: ”Tiden har kommit då kristna ska halshuggas”.

– Jag var chockad. I Iran kan sådant hända, men jag trodde aldrig att det skulle hända i Tyskland, säger han.

– De [angriparna] sa: ”Du är otrogen. Islam tillåter oss att spilla ditt blod.”, berättar en annan flykting.

Av de 743 drabbade uppger 83 procent att de blivit attackerade flera gånger. 42 procent uppger att de tagit emot dödshot, 56 procent uppger att de utsatts för våldsamma överfall och 6 procent uppger att de utsatts för sexuella övergrepp.

Många av flyktingarna har flytt från muslimska länder på grund av förföljelse, och möter nu alltså samma verklighet på tyska flyktingförläggningar.

91 procent av överfallen i rapporten begicks av asylsökande muslimska flyktingar, 28 procent begicks av muslimska vakter och 34 procent av andra parter. Många av attackerna utfördes av mer än en person.

Rapporten vittnar om att det är svårt för de attackerade kristna att få hjälp. Utredningar läggs ner, personal diskriminerar och tolkar kan vara på attackerarnas sida. Och det finns fall som visar att förföljelsen inte upphör när de kristna har lämnat asylboendena.

Rapportförfattarna uppmanar nu tyska myndigheter att vidta åtgärder för att förbättra situationen för de kristna flyktingarna. Man uppmanar även Angela Merkel till att gripa in.

– Vår historia lär oss att aldrig ignorera förtryck och diskriminering av minoriteter till förmån för förövarna. Därför uppmanar vi förbundskanslern att personligen engagera sig i frågan, säger Markus Rode, generalsekreterare för Open Doors Tyskland.

Han varnar samtidigt för att använda rapporten i politiskt syfte eller att tolka den som ett fördömande av muslimer.

Rapporten tar i ett avsnitt upp exempel på liknande förföljelse i Sverige. Bland annat att kristna har fått fly från asylboenden efter hot från islamister. Exakt hur vanlig förföljelsen är här är det dock ingen som vet.

– Jag tror inte att situationen i Sverige skiljer sig nämnvärt från situationen i Tyskland, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för Open doors Sverige, och fortsätter:

– Det handlar om ett tvärsnitt av människor som flytt från Mellanöstern. Islamistisk extremism är på frammarsch. Rapporten visar att en stor majoritet av befolkningen i flera länder vill införa sharialagar. Och så tar man en handfull kristna och muslimer och placerar dem på samma flyktingförläggning. Den geografiska platsen har ändrats, men sättet att tänka lever kvar.

– Det är en stor utmaning för svenska myndigheter att förstå vilket bagage och tankesätt människor bär med sig, säger han.

Vad kan man göra åt situationen?

– Det handlar om att förstå och inse problemet. Sedan gäller det att utbilda personal på exempelvis flyktingförläggningar. Vi behöver skapa en förståelse av religionens betydelse för människor från Mellanöstern – den är enormt mycket större än vi i sekulariserade Sverige kan tro.

Om rapporten

Rapporten bygger på intervjuer som genomfördes mellan 15 februari och 30 september 2016. Antal deltagande personer var 753 varav 743 var kristna och tio var yazidier. De är bosatta på orter runt om i Tysklands delstater och kommer till stor del från Iran och Syrien. När deltagarna själva tillfrågades om vad som borde göras åt situationen svarade en majoritet ”separerade boenden”.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier