Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Det råder delade meningar om vilka som står på tur för att vaccineras. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larm: Personer med Downs prioriteras bort

Personer med Downs syndrom vittnar om att de får sina vaccinationer avbokade sedan Folkhälsomyndigheten skärpt tonen och sagt att äldre ska vaccineras i första hand.

Nyheter · Publicerad 12:34, 29 mar 2021

Personer med Downs syndrom uppges blir bortprioriterade i vaccineringen av covid-19. Förutom att få sin första vaccinspruta avbokad har även personer som försökt att boka en vaccinationstid avvisats med argumentet att det bara är äldre som nu ska vaccineras. Det säger Svenska Downföreningen till Sveriges Radio Ekot.

– Risken för personer med Downs syndrom som är 40 år är ungefär som för en 80-åring, säger Anna Brandström, vice ordförande för Svenska Downföreningen, till Sveriges Radio Ekot.

Svenska Downföreningen kräver därför att Folkhälsomyndigheten prioriterar upp personer med Downs syndrom.

– Vi ser att man nu vaccinerar de med lägre riskbild, före de med högre riskbild. Det tycker jag är fel, säger Anna Brandström.

Alla vuxna med Downs syndrom upp till 59 år ingår i fas 3 i prioriteringsordningen. Men de flesta med Downs syndrom får insatser enligt LSS och hamnar i och med det i fas 2, där även äldre över 65 år ingår, och enligt de nuvarande riktlinjerna är det 65-plussarna som då ska prioriteras.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00