Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

13 vildsvin smittade med afrikansk svinpest har hittats i Fagerstatrakten. Foto: Pontus Lundahl/TT

Larm om svinpest dröjde – klassades inte som akut

Redan den 25 augusti fick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppgifter om döda vildsvin som hittats av jägare. Men det tog nästan två veckor innan myndigheten gick ut med att svinpest upptäckts.

Nyheter · Publicerad 22:00, 14 sep 2023

Att det dröjde till den 6 september innan SVA berättade att smittan fanns i Sverige beror på att myndigheten klassificerade de första larmen enligt en långsammare rutin, rapporterar Dagens Nyheter.

Jägaren som hittade det första döda vildsvinet fick ett provkit med posten. Det skickades sedan tillbaka med posten med provmaterial i, vilket tar tid.

– Om det hade rört sig om tre eller fler djur så hade vi klassificerat det som ett ”misstänkt fall”. Nu klassificerade vi det som en ”observation”. Ett misstänkt fall hade inneburit att vi vidtagit en snabbare åtgärd och skickat en veterinär som tar prover, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Enligt Erika Chenais spelar det i dag ingen roll hur den första hanteringen gick till eftersom det är en långsamt spridande sjukdom.

Efter att sex nya positiva provsvar från smittade vildsvin redovisats i måndags har nu totalt 13 djur smittade med afrikansk svinpest påvisats i Fagerstatrakten, enligt SVA.

Samtliga fall har upptäckts inom ett mindre område i den avspärrade zonen.

Tidigare under måndagen meddelade SVA att man kommer att börja leta efter döda vildsvin runt omkring i smittozonen kring Fagersta och Norberg.

SVA granskar också prover från döda vildsvin som hittats på andra håll i landet. Bland annat har prov från ett dött vildsvin från Katrineholmstrakten och ett från Karlskogaområdet skickats för analys, men där har inga provsvar ännu redovisats.

Under de senaste tre åren har totalt 15 döda vildsvin provtagits i Örebro län men inget har då varit smittat, uppger P4 Örebro.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40