Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Lärare får stöd för att undervisa om Förintelsen

Lagom till skolstart lanserar Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, och myndigheten Forum för levande historia ett webbmaterial för ungdomar om antisemitism. Samtidigt skickas Hédi Frieds bok ”Frågor jag fått om Förintelsen" till landets alla niondeklasser. Bakgrunden är att lärare bett om stöd för att kunna tala om Förintelsen med sina elever.

Nyheter · Publicerad 10:24, 23 aug 2018

Hatbrottsstatistik, som visar att antisemitism ökar, är en anledning till att det digitala undervisningsmaterialet skapats, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, till Ekot.

Men i första hand är det lärare som bett om stöd i sin undervisning.

– Framför allt är det lärare som hör av sig, och vi får vittnesmål från lärare som säger: "Jag kan inte undervisa om Förintelsen eller antisemitism i min klass, här finns ett motstånd, eller jag blir ifrågasatt", säger Ingrid Lomfors.

– Den typen av kommentarer får vi oss till del ganska ofta.

En högstadielärare i Nacka, Isak Skogstad, bekräftar bilder på mikrobloggen Twitter:

"Jag själv har varit med om att en elev slängde en stol i ilska och skrek på mig för att jag pratade om antisemitism och Förintelsen av judar. Han var 17 år och kraftigt byggd. Jag fick avbryta lektionen för att jag blev rädd för att få stryk – helt ärligt", skrev han i fredags.

Han förnekar också att det bara handlar om invandrarungdomar.

"Självklart finns det antisemitiska invandrare. Inget snack om saken! Vad många däremot inte verkar förstå är att det även förekommer hos svenska elever. Hatet mot judar känner inga gränser", skriver han.

Samtidigt som materialet släpps, skickar företaget Axel Johnson, myndigheten Forum för levande historia och bokförlaget Natur & Kultur ut Hédi Frieds bok "Frågor jag fått om Förintelsen" till alla högstadieklasser i Sverige.

Där besvarar hon frågor som ungdomar har ställt under de skolbesök som hon gjort under cirka 30 års tid. Sammanlagt skickas 100 000 böcker ut. 

Det digitala materialet ”Anti­semitism – då och nu” riktar sig i första hand till elever på högstadiet och gymnasiet, men är också tillgängligt för allmänheten, på hemsidanhttps://antisemitismdaochnu.se.

Här kan man bland mycket annat läsa om både judarnas och antisemitismens långa historia, och om hur kyrkan genom tiderna eldat på fördomar och diskriminering. Materialet beskriver också hur judehatet fördes över från Europa till Mellanöstern, där det fick fäste bland muslimska befolkningsgrupper och i senare tider triggats av konflikten kring Israel.

Antisemitismens koppling till moderna konspirationsteorier finns också med, liksom hur den i dag är ett viktigt inslag i islamistiska, nazistiska och andra högerextrema rörelser.

Men satsningen har redan fått kritik.

"Genomgående finns en tendens att tona ned antisemitismen bland invandrare från Mellanöstern och betona det högerextrema judehatet", skriver Naomi Abramowicz på ledarplats i Ystads Allehanda.

Detta stämmer inte, invänder Ingrid Lomfors och Svante Weyler, ordförande för SKMA. De påpekar att materialet tar upp "antijudiska uppfattningar bland delar av de befolkningsgrupper som har rötter i Mellanöstern och Nordafrika" och redogör för antisemitismens roll i islamistisk propaganda. 

Naomi Abramowicz nöjer sig inte med det svaret, utan påpekar att fördomar och hat mot judar inte är någon "perifer uppfattning som enbart finns bland extremister eller i islamistisk propaganda", vilket man drar sig för att lyfta fram, enligt henne.

Genom- gående finns en tendens att tona ned antisemitismen bland invandrare från Mellan- östern och betona det högerextrema judehatet.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Skapa utrymme och ge plats för den generation som kommer efter oss.

Inför söndag Ps.31:2–6 Under några härligt intensiva dagar har jag haft den stora förmånen att få vara i Hemsedal tillsammans med drygt femtio tonåringar. Vilken...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...