Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Lärare får stöd för att undervisa om Förintelsen

Lagom till skolstart lanserar Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, och myndigheten Forum för levande historia ett webbmaterial för ungdomar om antisemitism. Samtidigt skickas Hédi Frieds bok ”Frågor jag fått om Förintelsen" till landets alla niondeklasser. Bakgrunden är att lärare bett om stöd för att kunna tala om Förintelsen med sina elever.

Nyheter · Publicerad 10:24, 23 aug 2018

Hatbrottsstatistik, som visar att antisemitism ökar, är en anledning till att det digitala undervisningsmaterialet skapats, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, till Ekot.

Men i första hand är det lärare som bett om stöd i sin undervisning.

– Framför allt är det lärare som hör av sig, och vi får vittnesmål från lärare som säger: "Jag kan inte undervisa om Förintelsen eller antisemitism i min klass, här finns ett motstånd, eller jag blir ifrågasatt", säger Ingrid Lomfors.

– Den typen av kommentarer får vi oss till del ganska ofta.

En högstadielärare i Nacka, Isak Skogstad, bekräftar bilder på mikrobloggen Twitter:

"Jag själv har varit med om att en elev slängde en stol i ilska och skrek på mig för att jag pratade om antisemitism och Förintelsen av judar. Han var 17 år och kraftigt byggd. Jag fick avbryta lektionen för att jag blev rädd för att få stryk – helt ärligt", skrev han i fredags.

Han förnekar också att det bara handlar om invandrarungdomar.

"Självklart finns det antisemitiska invandrare. Inget snack om saken! Vad många däremot inte verkar förstå är att det även förekommer hos svenska elever. Hatet mot judar känner inga gränser", skriver han.

Samtidigt som materialet släpps, skickar företaget Axel Johnson, myndigheten Forum för levande historia och bokförlaget Natur & Kultur ut Hédi Frieds bok "Frågor jag fått om Förintelsen" till alla högstadieklasser i Sverige.

Där besvarar hon frågor som ungdomar har ställt under de skolbesök som hon gjort under cirka 30 års tid. Sammanlagt skickas 100 000 böcker ut. 

Det digitala materialet ”Anti­semitism – då och nu” riktar sig i första hand till elever på högstadiet och gymnasiet, men är också tillgängligt för allmänheten, på hemsidanhttps://antisemitismdaochnu.se.

Här kan man bland mycket annat läsa om både judarnas och antisemitismens långa historia, och om hur kyrkan genom tiderna eldat på fördomar och diskriminering. Materialet beskriver också hur judehatet fördes över från Europa till Mellanöstern, där det fick fäste bland muslimska befolkningsgrupper och i senare tider triggats av konflikten kring Israel.

Antisemitismens koppling till moderna konspirationsteorier finns också med, liksom hur den i dag är ett viktigt inslag i islamistiska, nazistiska och andra högerextrema rörelser.

Men satsningen har redan fått kritik.

"Genomgående finns en tendens att tona ned antisemitismen bland invandrare från Mellanöstern och betona det högerextrema judehatet", skriver Naomi Abramowicz på ledarplats i Ystads Allehanda.

Detta stämmer inte, invänder Ingrid Lomfors och Svante Weyler, ordförande för SKMA. De påpekar att materialet tar upp "antijudiska uppfattningar bland delar av de befolkningsgrupper som har rötter i Mellanöstern och Nordafrika" och redogör för antisemitismens roll i islamistisk propaganda. 

Naomi Abramowicz nöjer sig inte med det svaret, utan påpekar att fördomar och hat mot judar inte är någon "perifer uppfattning som enbart finns bland extremister eller i islamistisk propaganda", vilket man drar sig för att lyfta fram, enligt henne.

Genom- gående finns en tendens att tona ned antisemitismen bland invandrare från Mellan- östern och betona det högerextrema judehatet.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier