Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Långa led i Uppsalas första Kippavandring

En kippavandring genom Uppsala. Det var en av många manifestationer mot antisemitism i landet under Förintelsens minnesdag.

Nyheter · Publicerad 17:06, 30 jan 2018

Vid kippavandringen i Uppsala, som var den första i stadens historia, försökte Mikael Oscarsson (KD) i sitt tal beskriva omfattningen av att sex miljoner judar dödades under Förintelsen. Lördagens minnesdag hölls exakt 73 år efter befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau.

– Då öppnades helvetets portar och världen fick se vad som skett och ta del av hur många som dödats. Skulle vi läsa upp namnet på alla de 1,5 miljoner barn som mördades och den ort de kom ifrån – och om vi räknar med att det i genomsnitt tar fem sekunder per barn och att vi läser dygnet runt – skulle det ta tre månader, sa Oscarsson.

Han beklagade djupt att antisemitismen ännu finns kvar i Europa och Sverige.

– 73 år efter Auschwitz befrielse – ropar 200 personer i Malmö ”Vi ska skjuta judarna” och judiska ungdomar får springa från en fest för att tio maskerade män kastar brandbomber mot deras synagoga i Göteborg, sa Mikael Oscarsson och fortsatte:

– Det är dags att lyfta islamismen roll i den växande antisemitismen i Sverige.

Som initiativtagare till marschen stod Mikael Oscarsson och riksdagskollegan Maria Weimer (L). De två ledde den mycket den välbesökta kippavandringen, från Universitetshuset genom centrala Uppsala till Vaksala torg vid Uppsala konsert & kongress där flera tal hölls.

Bland talarna fanns även kulturnämndens ordförande i Uppsala Peter Gustavsson (S). Denne påminde om Uppsalas dubbla agerande historiskt. Dels vid bollhusmötet 1939 då studenter protesterade mot att ta emot tio judiska flyktingar – men också om tiden efter kriget när judiska flyktingar kom till Uppsala och bosatte sig här.

Många i tåget bar kippa, för att markera mot antisemitism.

– Ingen ska behöva frukta att bära kippa eller davidsstjärna på våra gator, sa en av dem, Mikael Oscarsson, och fick applåder.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier