Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Lång återuppbyggnad efter IS

IS och andra jihadistiska grupper är på väg att besegras i Irak och Syrien. På vissa platser har kyrkklockor kunnat ringa för första gången på tre år, och människor som skilts åt av krigets grymheter har kunnat återförenas. Ändå är det långt kvar tills de kristna som flytt är redo att återvända, tror två engagerade svenskar – EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och journalisten Nuri Kino.

Nyheter · Publicerad 12:41, 27 sep 2017

Nuri Kino har grundat organisationen Demand for Action och är i tät kontakt med kyrkor, regeringar  och organisationer som engagerar sig för regionens assyrier, kaldéer och syrianer.

Han talar med Världen idag samma dag som folkomröstningen om kurdisk självständighet äger rum i norra Irak, och gör klart att läget bland annat på grund av detta är mycket osäkert.

– Att analysera situationen för syrianer, kaldéer och assyrier i Irak och Syrien skulle kräva en tidning minst, säger han lite uppgivet.

– Före IS gick det att förutse att jihadisterna skulle försöka upprätta ett kalifat i regionen, med vidriga följder för minoriteterna. Men just nu är det svårt att förutspå något alls, annat än att kampen för överlevnad går vidare dagligen.

På måndagen gick invånarna i norra Irak till valurnorna för att ta ställning till huruvida "Kurdistan-regionen och Kurdistan-områdena utanför regionens administration ska bli en självständig stat".

Kritiken mot folkomröstningen är omfattande, inte minst från centralregimen i Bagdad. Grannländerna Iran och Turkiet oroar sig samtidigt för dominoeffekter. President Recep Tayyip Erdogan gjorde klart att Turkiet när som helst kan strypa oljeledningarna som går från irakiska Kurdistan till omvärlden, och hotade med att stänga gränsen.

Även regeringar som i princip är för större kurdisk självständighet, som USA och Storbritannien, har varnat för att omröstningen förvärrar ett redan känsligt läge.

– IS inte är besegrat ännu och det finns oro för att omröstningen kan försvaga den kampen, säger Nuri Kino.

– Sedan måste man ha klart för sig att det här för USA och andras del framför allt handlar om tillgång till olja. Och där hamnar som vanligt minoriteterna i kläm.

En del människor har börjat återvände till de samhällen på Nineveslätten som för tre år sedan skövlades av IS. Men tusentals lever kvar som flyktingar i framför allt den kurdiska regionen, osäkra på hur klokt det vore att återvända.

Samtidigt finns oron för en framtida kurdisk stat, med mark­anspråk långt utöver de gränser som erkänts av Irak.

Drömmen är ett eget område för de etniska och religiösa minoriteter som under årtusenden levt kring Nineveslätten. En autonom region här är också något som den irakiska författningen och det irakiska parlamentet stöder.

För Europaparlamentarikern Lars Adaktusson är ett självstyre sista steget på den väg som kan underlätta för jazidier, syrianer, assyrier och kaldéer att flytta tillbaka.

– I första hand behövs hjälp till återuppbyggnad. Det som förstörts är människors hem, men också viktiga symboliska platser som kyrkor och kloster, säger han.

– För att få in medel, och ge en positiv signal till dem som överväger att återända, vill vi få till stånd en internationell givarkonferens i samarbete med den irakiska regeringen.

Det andra som behövs, menar Lars Adaktusson, är säkerhetsgarantier.

– Många som funderar på att återvända är rädda, vilket inte är konstigt med tanke på att de utsatts för svår förföljelse och folkmord. Där måste vi, även från EU:s sida, hjälpa till att konstruera system för säkerhet, säger han.

– Det som hände i samband med att IS intog de här områdena var att den kurdiska militären, peshmergan, strax innan avväpnade de regionala grupperna. Så inom rimliga gränser finns det också anledning att hjälpa till så att de kan försvara sig själva framöver, säger han.

I Syrien är läget än osäkrare, och inbördeskriget långt i från att närma sig ett slut.

– Många kristna ser president Bashar Assad som enda alternativet för sin säkerhet, eftersom delar av oppositionen utvecklades i islamistisk riktning, säger Nuri Kino.

– Sedan har vi norra Syrien, som kurderna vill ha som egen enklav. I den regionen strider assyriernas och syrianernas miliser sida vid sida med kurder och araber, och har nått stora framgångar mot IS.

Även här sker det stora politiska spelet, med USA, Saudiarabien, Iran och Ryssland som främsta aktörer, långt över huvudet på vanliga människor.

– Dessutom känner sig icke-kurder diskriminerade av det kurdiska självstyret även här. Man kan lätt säga att det är rörigt i dessa två länder, säger Nuri Kino.

Ändå finns det gott om ljusglimtar.

– Kyrkklockorna ringer på platser där de inte ringt på tre år, och uppbyggnaden är på gång på sina håll, i synnerhet i Irak. Människor som varit kidnappade dyker upp igen och familjer återförenas, säger Nuri Kino.

– Det finns mängder av solskenshistorier och människor överallt hjälper varandra. Och vi i Demand for Action ser att de insatser vi gör får genomslag, både när vi lobbar politiker i EU och USA, och ser till att barn på flykt får ryggsäckar till skolan. Det gör att vi orkar fortsätta kämpa.

I första hand behövs hjälp till återuppbyggnad. Det som förstörts är människors hem, men också viktiga symboliska platser som kyrkor och kloster

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...