Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Det riktiga bottennappet för S blev Västernorrlands läns landsting, där nedläggningen av en förlossningsavdelning i Sollefteå förra året orsakade stora protester. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Landstingskartan blir blåare efter valet

Socialdemokraterna tappar stort i alla landstingsval och Miljöpartiet är utraderat helt på vissa håll. Konsekvensen blir att i bland annat Skåne, Östergötland och Dalarna går allianspartierna om de rödgröna och i Norrbotten blir S omseglat av Sjukvårdspartiet som blir största parti.

Nyheter · Publicerad 16:03, 10 sep 2018

Samma valvindar som i riksdagsvalet blåste även i landstingsvalen. S, MP och M tappar överlag kraftigt. I flera landstings blir Miljöpartiet av med alla sina mandat i landstingsfullmäktige.

Förutom i Skåne, Östergötland och Dalarna blir de rödgröna förbisprungna av Alliansen även i Jönköpings, Kronobergs och Blekinge läns landsting.

Carl Johan Sonesson (M) blir sannolikt Skåneregionens nya ordförande:

– Nu blir det lite tuffa förhandlingar mellan oss fyra allianspartier, säger han till SVT.

Angående ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna svarar han:

– Det är egentligen inget reellt alternativ för oss.

Och i Dalarna ser ett 92-årigt S-styre ut att brytas om Alliansen lyckas samla sig. Centern har den gångna mandatperioden samarbetat med S. Men tillsammans med det lokala Dalarnas Sjukvårdsparti kan Alliansen om den håller ihop bli klart större än de rödgröna.

– Vi ska vara jättenöjda med att nästan få egen majoritet. Vi har stått emot riksraset så vi ska vara väldigt nöjda, säger moderaten Ulf Berg till SVT.

Även i Uppsala och Jämtland tappar de rödgröna övertaget och där blir resultatet oavgjort, enligt den preliminära mandatfördelningen. Men hur maktkonstellationerna kommer att se ut runt om i landet är oklart. I nästan alla landsting blir Sverigedemokraterna, som gått fram på bred front, precis som i riksdagsvalet vågmästare.

I Stockholms läns landsting behåller Alliansen sitt försprång före de rödgröna, trots de senaste årens kritik mot skötseln av bygget av Nya Karolinska. Men även här får SD en vågmästarroll.

Det riktiga bottennappet för S blev som väntat Västernorrlands läns landsting, där nedläggningen av en förlossningsavdelning i Sollefteå förra året orsakade stora protester.

När samtliga valdistrikt är räknade står det klart att S går från drygt 47 procent i förra valet, till 35,5 procent i år, men behåller ändå positionen som största block tillsammans med V. Särskilt i landSollefteå gör S ett extra dåligt val och går från 47,8 procent till 13,8 procent. Samtidigt går Sjukvårdspartiet starkt framåt och får 33 procent av landstingsrösterna i Sollefteå. I hela länet får partiet närmare nio procent.

Sjukvårdspartiet går oerhört starkt i nordligaste Norrland. I Norrbottens landsting får partiet 35 procent av rösterna, klart före näst största parti, S, med knappt 30 procent. Därmed talar allt för ett historiskt maktskifte.

– Efter 84 år av socialdemokratiskt maktinnehav – tillsammans med andra partier på slutet – tror jag att vi tar makten tillsammans med de partier i Alliansen som kommer in. Just nu ser det ut som att Liberalerna hänger på gärdsgården, men vi får majoritet ändå och utan att bli beroende av Sverigedemokraterna, säger partiets ordförande Kenneth Backgård till TT.

Han ser Sjukvårdspartiets framgång som ett bevis på att norrbottningarna kräver fullgod sjukvård inom rimligt avstånd.

– Länet utgör 25 procent av Sveriges yta och befolkningen accepterar inte att centraliseras till kusten. Det går inte i ett län med avstånd på 65–70 mil. Vård och förlossningsvård bedrivs på vägarna, och detta har folk ledsnat på. Vi tror inte heller att centraliseringen sparar pengar. Resor kostar också samtidigt som patientsäkerheten sätts på spel, säger Kenneth Backgård.

Ett annat sjukvårdsparti som gått starkt är det lokala Vård för pengarna som i Södermanland får 18,6 procent.

Sjukvårdspartier finns i fler regioner, men de är inte organisatoriskt sammanbundna.

– Kanske får de andra ny vind i seglen när ser att det går att nå stora framgångar, säger Backgård.

I valet 2006 gjordes ett försök att ta mandat i riksdagen.

– Vi fick ju inte många röster, 0,2 procent. Vi hade inte de finansiella muskler som krävdes. Hur det blir i framtiden låter jag vara osagt, säger Kenneth Backgård.

Landstingsmajoriteter i senaste valen

2006
Alliansstyre: 8
Vänsterstyre: 9
Blocköverskridande styre: 3

2010
Alliansstyre: 9
Vänsterstyre: 9
Blocköverskridande styre: 2

2014:
Alliansstyre: 5
Vänsterstyre:12
Blocköverskridande styre: 3

Källa: SKL

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...