HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Fouad Rasho, kommunfullmäktigledamot för KD lämnar sin post. På bilden syns också Börshuset i Göteborg där kommunfullmäktige samlas. Foto: Scanpix

Lämnar KD i protest

Han kryssades in i kommunfullmäktige i Göteborg av väljarna men säger att han körts över av den lokala partitoppen. Nu har Fouad Rasho tröttnat och lämnar både partiet och fullmäktige.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 jun 2012

Fouad Rasho, pastor i Allianskyrkan i Göteborgsstadsdelen Hjällbo, har länge varit politiskt aktiv. Han har varit medlem i Kristdemokraterna i 20 år och varit invald på olika poster i 14 år. Men nu har han tröttnat och beslutat sig för att lämna partiet, eftersom han tycker sig ha blivit åsidosatt och nedtystad av partikamrater.

Kristdemokraterna i Göteborg tappade stort i valet 2010 och gick ner från fem till två mandat i kommunfullmäktige. Fouad Rasho är en av de två kristdemokrater som båda tog plats i fullmäktige genom personröster, vilket han även gjorde i valet 2006. Men trots ett starkt stöd bland väljarna har Fouad Rasho upplevt sig motarbetad internt i partiet. Till exempel fick han inte plats i partiets distriktsstyrelse och har som enda uppdrag utsetts till ersättare i stadsdelen Angered.
- Sammansättningen av styrelsen är märklig och jag har protesterat starkt mot det. Det är märkligt att inte ge de folkvalda plats i distriktsstyrelsen, menar han.

Fouad Rasho och Marianne Bergman är de två kristdemokrater som fick plats i fullmäktige efter valet. De var fjärde respektive femte namn på partiets lista och personkryssades förbi de tre främsta namnen. Två av de tre är i dag tjänstemän i partiet. Efter valet utsågs David Lega, som inte sitter i kommunfullmäktige, till kommunalråd.
– Mycket inom partiet i Göteborg styrs av tjänstemän och vi som är invalda politiker får inte mycket att säga till om. Tjänstemännen ska inte agera som att de är mina chefer, säger Fouad Rasho.

–Jag kan inte vara halva vår fullmäktigegrupp men inte ha någon politisk uppgift.

Fouad Rasho menar att hans tydliga kristna värderingar är orsaken till att han petats åt sidan.

– Jag är kristen och pastor och står för kristna värderingar och det är till stor del det som har stoppat mig.

Efter att ha funderat i några dagar meddelade Fouad Rasho den 15 maj att han lämnar partiet.

– Tre dagar senare kom de oanmälda till min arbetsplats med en blomma och avtackade mig och ville att jag skulle avsäga mig mina politiska uppdrag, berättar han.

Nu har han bestämt sig för att inte sitta kvar i fullmäktige som politisk vilde, utan hoppar av. Men han tror fortfarande på en framtid inom politiken, men inte i Kristdemokraterna.

– Jag vill gärna fortsätta vara politiskt aktiv, men i något annat parti. Men i vilket har jag inte bestämt än. Och jag blir förvånad om Kristdemokraterna sitter kvar efter nästa val om de inte radikalt ändrar sin attityd mot både väljare och sina egna. Förtroendet är inte så stort för partiet i Göteborg, säger Fouad Rasho.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...