Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

I stället för att vara död, reser Silva Claesson nu runt och sjunger om Jesus och vittnar om det under hon har fått vara med om. - Det är en otroligt härlig känsla, säger den 70-åriga kvinnan som alltid haft evangelistens hjärta. Foto: Jonas Adolfsson

Läkarna gav upp – då skedde undret

Nyheter · Publicerad 04:03, 15 nov 2012

Hoppet om att kunna rädda Silva Claesson var ute och respiratorn skulle kopplas bort. Då startades en förbönsoffensiv och sjukdomen vände.
- I dag är jag helt frisk, säger den 70-åriga damen och ger Gud äran.

På midsommarafton 2009 drabbades Silva av svåra smärtor i mellangärdet. På sjukhuset konstaterade man inflammation i bukspottkörteln. Snart upptäcktes också en igentäppt gallgång och man beslöt om operation.
Men kontraktsvätskan som användes vid operationen retade upp bukspottkörteln och även andra organ inflammerades.
– Jag drabbades av multiorgan­svikt vilket innebär att många av mina inre organ slogs ut, förklarar Silva.

Hennes kropp fylldes nu av vatten och vätska och läget blev akut.
– De tvingades söva ner mig för att jag över huvud taget skulle ha en chans att överleva, förklarar kvinnan vars minnesbild från denna tid är ganska suddig.
I stället läser hon högt ur de dagböcker som hela tiden låg på rummet och som uppdaterades av anhöriga och av personal på intensivvårdsavdelningen.
Under sitt halvår på sjukhus hölls Silva under långa perioder vid liv med hjälp av en respirator med prismadialys eftersom njurarna var utslagna. Nya komplikationer tillstötte, bland annat svåra varbölder och fistelgångar i magen
– Barnen fick nu veta, att om jag överlevde så skulle jag bli beroende av dialys under resten av livet och med all sannolikhet bli diabetiker, berättar Silva.

Allt gick snabbt utför. Lungorna föll ihop den 20 oktober och från den 9 november var hon helt medvetslös.
– Det står att jag drabbades av koldioxidförgiftning, medicinförgiftning och blodförgiftning, förklarar hon.
Spiken i kistan blev upptäckten av svamp i blodet som även hade gått ut i lungorna. Olika sorters penicillin prövades men inget kunde häva svampinfektionen.
– Läkarna visste inte vad de skulle göra, för om svampen spred sig ut i övriga organ så skulle jag inte kunna överleva, berättar Silva.
– I julveckan gav läkarna upp. De samlade barnen och förklarade att de ville avsluta behandlingen eftersom de inte tyckte att det var etiskt värdigt att hålla mig vid liv på detta sätt med respirator.
Barnen hade ingen anledning att betvivla läkarnas medicinska bedömning. Deras mamma såg så gott som död ut där hon låg, alldeles gul i hyn och okontaktbar.
Men både i familjen och i ett växande nätverk av människor hade man bett till Gud för Silva som är troende kristen. När sjukvården nu hade kommit till vägs ände, så intensifierades förbönerna.
– Det var en väldig bönekedja omkring mig och jag fick bönedukar skickade till mig från olika håll, förklarar Silva.
En del kom även till sjukhuset för att kunna be för Silva på plats. En av dem var pastorn i Silvas hemförsamling i Stockaryd. "I dag har vi på ett särskilt sätt koncentrerat vår förbön på Guds möjligheter ... När vi smorde dig med olja, enligt Jakob 5, såg vi en tår i dina ögon" lyder den anteckning som pastorn gjort i dagboken vid sitt besök hos Silva runt julhelgen.

Och nu inträffade det oväntade. Dödläget bröts, vilket bekräftades av nya provsvar den 28 december,.
– De visade att svampen minskat betydligt. Detta fick läkarna att avvakta lite med att ta bort respiratorn, berättar Silva.
Några dagar senare kunde respiratorn kopplas bort – men inte för att Silva skulle få dö bort från sina smärtor utan för att hon nu hade börjat återhämta sig.
Efter nyåret 2009 väntade en lång och tuff tid av rehabilitering. Helt förlamad efter sex månader av stillaliggande fick hon träna sig tillbaka till full rörlighet.

Silva Claesson är inte den typ som gärna framhäver sig själv. Men hon kan inte låta blir att berätta om det fantastiska hon har fått uppleva.
– Det som hänt med mig är ett Guds under, för jag hade inte levt annars, konstaterar hon.
Och inte nog med detta, efter sjukdomstiden har man upptäckt att även Silvas höga blodtryck plötsligt har normaliserats.
– Jag har haft högt blodtryck i 30 år och ätit tabletter två gånger om dagen för att hålla blodtrycket i schack. Men när jag blev helad från min sjukdom blev jag också helad från mitt höga blodtryck, säger hon jublande glad.

Något ljust och fridfullt vilar över Silva där hon sitter på köksstolen. "Se, jag är med er alla dagar" lyder texten på en prydnadstallrik som hänger i mängden av morsdagstallrikar på väggen bakom henne.
– Jag är otroligt tacksam och känner att jag i dag lever av bara nåd, säger Silva, lycklig att ha fått tillbaka livet med sina sex barn och fem barnbarn.
Glad är hon också att vara åter i det evangelistkall som följt henne sedan ungdomen.
– Det är en otroligt härlig känsla att få känna glöden på insidan, att få säga något gott om Jesus, säger Silva och avslöjar att hon, fem av barnen och några barnbarn på lördag ska hålla väckelsemöte i Kvillsfors.

Möten har hon också med Hjälmserydssångarna – en grupp som bildades efter den väckelse som drog fram här i bygden på 1980-talet och där Silva var aktiv.
Hennes mirakulösa tillfrisknande har blivit en ny påminnelse om Guds trofasthet för bygdens folk. Också från läkarhåll häpnar man inför händelsen.
– När jag blev utskriven sa en av överläkarna till mig: "Jag trodde aldrig att jag skulle få se dig på benen igen, det här är ett under ska du veta". "Ja, jag vet att det är ett under" svarade jag.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...