Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Läkare vill ha nya rutiner för sena aborter

Efter att det stått klart att läkare har försökt att rädda sent aborterade foster som visat livstecken ska nu gynekologer och neonatalläkare försöka enas om nya rutiner för att undvika att dessa situationer uppstår.

Nyheter · Publicerad 17:11, 15 aug 2017

Enligt Socialstyrelsens rättsliga råd, som beslutar om sena aborter, råder det delade meningar om när en sen abort ska vara avslutad.

– Vi anser att aborten ska vara avslutad senast när fostret är 21 veckor och sex dagar gammalt. Annars bryter man mot lagen, men det finns olika synpunkter om detta inom läkarkåren. Vissa anser att aborten kan inledas senast denna dag, vilket kan få till följd att fostret stöts ut efter att abortgränsen passerats, säger Göran Ewerlöf, ordförande i Socialstyrelsens rättsliga råd.

2015 påbörjades 142 aborter under graviditetsvecka 21. Hur många som drog ut på tiden så att fostret stöttes ut i vecka 22 vet ingen.

Överläkare Katarina Strand Brodd på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har vid flera tillfällen försökt att rädda livet på foster som aborterats sent. Hittills har inga av dem överlevt.

Svensk förening för obstetrik och gynekologi har kritiserat agerandet. Enligt föreningen är det fel att rädda livet på ett foster som är tänkt att aborteras.

Nu har gynekologer och neonatalläkare skapat en gemensam arbetsgrupp för att förbättra rutinerna. Men frågan är både svår och känslig.

– Om det fanns enkla lösningar då skulle situationen inte ha uppstått, då skulle vi redan ha hittat lösningen, säger Katarina Strand Brodd, som ingår i gruppen.

Hon önskar att alla aborter var avslutade i vecka 22.

– Efter det har vi en ny patient som är ett barn. Och som generellt, om man ser till barn som är födda i vecka 22, inte är ett hopplöst fall – utan har en 40-procentig överlevnad i Sverige.

Det kan samtidigt innebära att abortgränsen måste sänkas.

– Ska aborten vara avslutad vecka 21+6 måste den påbörjas senast vecka 21+2 kanske. Då sänker man i praktiken abortgränsen några dagar, säger hon.

Ingrid Bergelin, läkare vid Mora lasarett och som representerar gynekologerna i läkarnas gemensamma arbetsgrupp, anser å sin sida att aborträtten är mycket viktig.

– Det här är svåra etiska frågeställningar och vi har en abortlag att förhålla oss till, men vi hoppas kunna nå en samsyn vad gäller det här mycket svåra gränsområdet, säger hon.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier