I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Läkare tvingas betala underhåll efter misslyckad abort

En läkare i Spanien har dömts att betala underhåll till en mamma efter att han gjort en abort där barnet överlevde. Domaren har dömt läkaren att betala 150 000 euro i skadestånd samt 978 euro i månaden tills barnet är 26 år. 

Nyheter · Publicerad 14:12, 28 maj 2012

En kvinna på spanska ön Mallorca gjorde i april 2010 en abort på en klinik när hon var gravid i åttonde veckan. Men ingreppet misslyckades, utan att hon kände till det. Hon återvände tre månader senare för att på nytt göra abort, då hon trodde att hon blivit gravid igen, men då upptäcktes att hon var gravid i femte månaden och att det var för sent att göra abort, skriver The Telegraph.

Kvinnan erbjöds att få tillbaka det hon betalat för aborten och hänvisades till en klinik i Barcelona som kanske utföra en sen abort (den lagliga gränsen går vid vecka 14 i Spanien) men läkarna där vägrade, skriver tidningen.
Kvinnan födde senare en son som nu är 18 månader gammal. Men hon krävde ersättning av läkaren, och har nu fått rätt. En domare har beordrat gynekologen och dennes privatklinik att betala både skadestånd samt underhåll ända tills barnet blivit 26 år, enligt The Telegraph. Skadeståndet uppgår till cirka 1,3 miljoner kronor och underhållet till nära 9 000 kronor i månaden.

Kvinnans advokat Eva Munar säger att domslutet är unikt i sitt slag i landet och är nöjd med utgången.
– Det är en rättvis dom för medicinsk försummelse, säger hon enligt The Telegraph, som också citerar den anonyma modern:
– Jag mår bra nu och har accepterat att det är så här, jag hade inget annat val. När dagen kommer för mig att förklara för min son vad som hänt ska jag berätta och jag hoppas att han förstår. Jag ville inte ha honom när jag sökte en abort, men det är inte så nu, säger mamman.

Gynekologen kommer att överklaga domen, skriver tidningen.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier