Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Läkare tvingas betala underhåll efter misslyckad abort

En läkare i Spanien har dömts att betala underhåll till en mamma efter att han gjort en abort där barnet överlevde. Domaren har dömt läkaren att betala 150 000 euro i skadestånd samt 978 euro i månaden tills barnet är 26 år. 

Nyheter · Publicerad 14:12, 28 maj 2012

En kvinna på spanska ön Mallorca gjorde i april 2010 en abort på en klinik när hon var gravid i åttonde veckan. Men ingreppet misslyckades, utan att hon kände till det. Hon återvände tre månader senare för att på nytt göra abort, då hon trodde att hon blivit gravid igen, men då upptäcktes att hon var gravid i femte månaden och att det var för sent att göra abort, skriver The Telegraph.

Kvinnan erbjöds att få tillbaka det hon betalat för aborten och hänvisades till en klinik i Barcelona som kanske utföra en sen abort (den lagliga gränsen går vid vecka 14 i Spanien) men läkarna där vägrade, skriver tidningen.
Kvinnan födde senare en son som nu är 18 månader gammal. Men hon krävde ersättning av läkaren, och har nu fått rätt. En domare har beordrat gynekologen och dennes privatklinik att betala både skadestånd samt underhåll ända tills barnet blivit 26 år, enligt The Telegraph. Skadeståndet uppgår till cirka 1,3 miljoner kronor och underhållet till nära 9 000 kronor i månaden.

Kvinnans advokat Eva Munar säger att domslutet är unikt i sitt slag i landet och är nöjd med utgången.
– Det är en rättvis dom för medicinsk försummelse, säger hon enligt The Telegraph, som också citerar den anonyma modern:
– Jag mår bra nu och har accepterat att det är så här, jag hade inget annat val. När dagen kommer för mig att förklara för min son vad som hänt ska jag berätta och jag hoppas att han förstår. Jag ville inte ha honom när jag sökte en abort, men det är inte så nu, säger mamman.

Gynekologen kommer att överklaga domen, skriver tidningen.

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

17-åriga Signe levde utan skärmar under sex månader

Fasta. Det tillhör inte vanligheterna att en 17-åring väljer att leva skärmfritt. Men för Signe Strålin...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara...