Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Låg vaccinationsvilja i utsatta områden

Vaccinationsviljan bland unga vuxna under 30 år och utrikesfödda i socialt utsatta områden är markant lägre jämfört med allmänhetens uppfattning. Det framgår i en ny opinionsundersökning från Novus som stiftelsen The Global village tagit fram, rapporterar Sveriges radio.

Nyheter · Publicerad 16:56, 20 jul 2021

1 200 personer har deltagit i undersökningen som bor i områden vilka polisen bedömer som socialt utsatta. Även om en majoritet vill vaccinera sig i dessa områden så är det dubbelt så många som inte vill eller inte vet om de ska vaccinera sig jämfört med allmänheten i stort. Skepsisen mot vaccination är störst i gruppen unga vuxna (under 30 år) där 38 procent uttrycker skepsis mot vaccination. Bland utrikesfödda är siffran 28 procent.

– Det är en väldigt svår målgrupp att nå och vi vill veta mer om hur de ställer sig till vaccinet och anledningen till det, säger Ahmed Abdirahman, grundare av The Global village till Sveriges radio.

En vanlig anledning till att man väljer bort vaccination är att man inte ser sig själv eller närstående tillhöra någon riskgrupp eller att man tror att man redan har antikroppar. Ett annat skäl är att man är allmänt skeptisk till att vaccinera sig.

Undersökningen visar också att gruppen har ett lägre förtroende för Folkhälsomyndigheten och sjukvården.

– Vi ser en högre tillit till civilsamhället men också till hyresvärdarna. Vi efterfrågar mer samarbete mellan myndigheterna och civilsamhället, säger Ahmed Abdirahman till SR.

Stiftelsen Global Village arrangerar den årliga Politikerveckan i Järva.

Det är en väldigt svår målgrupp att nå.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier