Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Låg smittspridning i Afrika förbluffar många forskare

När coronapandemin förra året härjade över hela världen varnade experter för att Afrika kunde drabbas särskilt hårt. Men trots att färre än sex procent av kontinentens befolkning vaccinerat sig, är det relativt få som blir smittade, allvarligt sjuka och dör. Och forskarna vet i nuläget inte varför.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 nov 2021

Det pågår något märkligt i Afrika som forskare världen över har svårt att förklara, konstaterar nyhetsbyrån AP.

– Afrika har inte vaccinen och resurserna att bekämpa covid-19 som Europa och USA har. Men på något sätt tycks de lyckas bättre, säger Wafaa El-Sadr, epidemiolog och professor på Columbia University, till AP.

I flera månader har Världshälsoorganisationen WHO i sina veckorapporter konstaterat att Afrika är en av de minst påverkade regionerna i världen av smittan. Och även om det finns brister i rapporteringen från vissa länder så menar experter att det ensamt omöjligt kan förklara de enorma skillnaderna på hur viruset påverkar Afrika jämfört med exempelvis Europa.

En möjlig förklaring som ofta nämns är genomsnittsåldern, i Afrika är den cirka 20 år, i Västeuropa 43. Andra har lyft fram klimatet, livsstil, att tidigare infektioner påverkat många, att urbaniseringen inte är lika frekvent som i väst eller möjligen genetik, som tänkbara orsaker.

Men faktum är att experterna ännu inte vet.

Devi Sridhar, folkhälsoforskare och professor vid University of Edinburgh, säger till AP att det kan finnas en kulturell aspekt som många bortser ifrån. I afrikanska länder finns en vana att hantera och förhålla sig till smittoutbrott, såväl bland politiska ledare som bland befolkningen i stort.

Sridhar nämner som exempel Malis beslut att stänga sina gränser redan innan covid-19 anlänt till landet.

– De här länderna har närmat sig covid med en attityd av ödmjukhet eftersom de upplevt saker som ebola, polio och malaria, säger hon.

Afrika har inte vaccinen och resurserna att bekämpa covid-19 som Europa och USA har. Men på något sätt tycks de lyckas bättre.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier