Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Låg smittspridning i Afrika förbluffar många forskare

När coronapandemin förra året härjade över hela världen varnade experter för att Afrika kunde drabbas särskilt hårt. Men trots att färre än sex procent av kontinentens befolkning vaccinerat sig, är det relativt få som blir smittade, allvarligt sjuka och dör. Och forskarna vet i nuläget inte varför.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 nov 2021

Det pågår något märkligt i Afrika som forskare världen över har svårt att förklara, konstaterar nyhetsbyrån AP.

– Afrika har inte vaccinen och resurserna att bekämpa covid-19 som Europa och USA har. Men på något sätt tycks de lyckas bättre, säger Wafaa El-Sadr, epidemiolog och professor på Columbia University, till AP.

I flera månader har Världshälsoorganisationen WHO i sina veckorapporter konstaterat att Afrika är en av de minst påverkade regionerna i världen av smittan. Och även om det finns brister i rapporteringen från vissa länder så menar experter att det ensamt omöjligt kan förklara de enorma skillnaderna på hur viruset påverkar Afrika jämfört med exempelvis Europa.

En möjlig förklaring som ofta nämns är genomsnittsåldern, i Afrika är den cirka 20 år, i Västeuropa 43. Andra har lyft fram klimatet, livsstil, att tidigare infektioner påverkat många, att urbaniseringen inte är lika frekvent som i väst eller möjligen genetik, som tänkbara orsaker.

Men faktum är att experterna ännu inte vet.

Devi Sridhar, folkhälsoforskare och professor vid University of Edinburgh, säger till AP att det kan finnas en kulturell aspekt som många bortser ifrån. I afrikanska länder finns en vana att hantera och förhålla sig till smittoutbrott, såväl bland politiska ledare som bland befolkningen i stort.

Sridhar nämner som exempel Malis beslut att stänga sina gränser redan innan covid-19 anlänt till landet.

– De här länderna har närmat sig covid med en attityd av ödmjukhet eftersom de upplevt saker som ebola, polio och malaria, säger hon.

Afrika har inte vaccinen och resurserna att bekämpa covid-19 som Europa och USA har. Men på något sätt tycks de lyckas bättre.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00