Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

L och MP under riksdagsspärren

Liberalerna och Miljöpartiet skulle hamna under riksdagsspärren ifall det vore val i dag. Det visar SCB:s stora partisympatiundersökning. Bättre går det för Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna som går framåt.

Kristdemokraterna backar.

Nyheter · Publicerad 16:29, 2 jun 2021

Liberalernas kursomläggning med beskedet att man är beredda att samarbeta med SD och stödja Ulf Kristersson som statsminister ser inte ut att ha gett utdelning. Tvärtom backar partiet i SCB:s majmätning jämfört med novembermätningen.

Redan då låg partiet under riksdagsspärren med 3,0 procent, och nu får partiet 2,5 procent.

Även Miljöpartiet hamnar under spärren med 3,8 procent.

Centern noterar däremot en kraftig uppgång från 7,6 procent i november till 9,5 procent nu.

Väljarflödena visar att partiet bland annat tar väljare från just Liberalerna.

Socialdemokraterna får 28,2, en nedgång med 1,2 procentenheter. Moderaterna däremot ökar något till 22,4 procent, upp 0,3 procentenheter. Sverigedemokraterna ökar 1,3 procentenheter till 18,9 procent.

Vänsterpartiet backar svagt och får 8,9 procent. Kristdemokraterna får 4,5 procent, en nedgång jämfört med förra mätningen, då partiet hade 5,4 procent.

Räknar man in Liberalernas siffra får M, KD, SD och L tillsammans 48,3 procent.

Gör man samma sak med MP får S, MP, V och C 50,4 procent.

Räknar man bort L och MP blir ställningen mellan de två alternativen 45,8 procent för M, KD och SD, medan S, V och C får 46,6 procent.

Att L tappar väljare till C är inget som får partiets partisekreterare Juno Blom att tvivla på vägvalet.

– Jag är övertygad om att det här är rätt väg, en majoritet i vårt parti står bakom det och det är 15 månader kvar till valet. Vi ska se till att återfå förtroende, visa på en tydlighet och också leverera svar på de samhällsproblem som finns, säger hon.

– Vi har aldrig trott att det här skulle vara en quick fix, säger hon angående partiets långvarigt låga siffror.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson ser sitt partis uppgång som en uppmuntran från väljarna för den väg C valt i regeringsfrågan. Han tror också att partiets framgång beror på att partiledaren Annie Lööf lyckats lyfta fram flera viktiga sakfrågor, som mäns våld mot kvinnor.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är nöjd med SCB-mätningen inför valet.

– Moderaterna har en god utgångspunkt. De som vill byta regering har en god utgångspunkt, säger han.

Även SD kan glädjas över siffrorna.

SD går fram sedan november, till 18,9 procent.

– Nu när pandemin börjar lätta tror jag man går tillbaka mer och mer till de frågor som var aktuella innan, som invandring och brott och straff, och det är klart att det är där vi har svaren. Jag tror det är förklaringen, säger SD:s gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00