Var och en som tror att Jesus är Kristus är född av Gud. Och den som älskar Fadern älskar också den som är född av honom.
1 Johannesbrevet 5:1

Världen idag

Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter och är över 30 procent igen, enligt SCB-mätningen. Foto: Jessica Gow/TT

L och MP backar i SCB – S och SD framåt

Liberalerna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna har backat i SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna där-emot har gått starkt framåt och ökat med 2,2 procent.

Nyheter · Publicerad 14:44, 4 dec 2018

I SCB:s stora partisympatiundersökning i november tappar Liberalerna 1,2 procentenheter. Från valets 5,5 procent tappar man till 4,3 procent, en statistiskt säkerställd nedgång. Det är tydligt att Liberalernas väljare inte står lika eniga bakom partiets linje i regeringsfrågan som Centerns väljare. C varken tappar eller vinner utan står kvar på 8,6 procent.

– Det är klart att jag hade önskat att våra siffror hade sett bättre ut, men nu har vi fullt fokus på att det är ett besvärligt politiskt läge i Sverige, säger Maria Arnholm, partisekreterare hos Liberalerna.

Kristdemokraterna, som haft en annan linje än C och L i regeringsfrågan, tappar däremot 0,9 procentenheter, även det en statistiskt säker nedgång sedan valet. Jämfört med SCB:s siffror i maj på 2,9 procent, är det dock en kraftig ökning.

Moderaterna, som driver samma linje som KD i regeringsfrågan, backar 0,6 procent, vilket dock inte är en statistiskt säkerställd nedgång. Partiet fortsätter dock att tappa väljare till SD.

Bäst i SCB-mätningen går det för Socialdemokraterna, som länge kunnat sitta på läktaren och betrakta splittringen inom Alliansen. Partiet ökar med 2,2 procentenheter, en statistiskt säkerställd uppgång, och är över 30 procent igen.

– Jag tror att Stefan Löfvens tydliga ledarskap i ett osäkert läge ger trygghet till väljarna. Och han har klarat av att ge samma besked före valet som efter, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Sverigedemokraterna noterar en viss ökning med 0,8 procent, en statistiskt säkerställd ökning.

Miljöpartiets kräftgång fortsätter med minus 0,4 procentenheter och partiet ligger nu precis på riksdagens fyraprocentsspärr.

Sammantaget innebär siffrorna att skillnaden mellan de rödgröna och Alliansen ökar påtagligt jämfört med valet. Då var skillnaden bara 0,5 procentenheter. Nu är den hela 5,4 procentenheter till de rödgrönas favör.

Novus november-mätning av partiledarnas popularitet i svensk opinion lyfte KD-ledare Ebba Busch Thor med 13 procent till 33 procent, den högsta siffran som hon delar med Stefan Löfven. I mätningen rasade Annie Lööf från 33 till 26 procent.

Det är klart att jag hade önskat att våra siffror hade sett bättre ut, men nu har vi fullt fokus på att det är ett besvärligt politiskt läge i Sverige.

Så skulle väljarna rösta i dag

Parti Procent Osäkerhetsmarginal Valet 2018 Förändring sedan valet

C 8,6 ±0,4 8,6 0,0

L 4,3 ±0,4 5,5 -1,2*

M 19,2 ±0,7 19,8 -0,6

KD 5,4 ±0,3 6,3 -0,9*

S 30,5 ±0,8 28,3 2,2*

V 8,4 ±0,5 8,0 0,4

MP 4,0 ±0,3 4,4 -0,4*

SD 18,3 ±0,6 17,5 0,8*

övr 1,2 ±0,3 1,5 -0,3*

Förändringen är statistiskt säkerställd (signifikant).

Undersökningen gjordes under en månads tid, från den 29 oktober till den 27 november. Basen var ett slumpmässigt urval om 8 966 personer. Drygt hälften av dem, 52,7 procent eller 4 721 personer, har svarat på frågorna.

Bortfallet uppgår totalt till 47,3 procent.

Källa: SCB


 

Hizbollah försöker skapa ett nytt Gaza på Golan

Det israeliska försvaret (IDF) följer just nu noggrant med i vad som händer på den syriska delen av Golanhöjderna. Israelisk tv har rapporterat...

Israels största utmaning

Israelkommentar Israel är ett enormt mångfacetterat land. Man bör inte förvänta sig något annat av ett folk som har varit omkringspritt i världen under århundraden,...

Påsk i Jerusalem

Den judiska påsken började i fredags och pågår i en vecka. Många tar ut semester i mellandagarna, och nationalparker, muséer, stränder, nöjesparker...