Nyheter

Kyrkovalet som glömde Gud, och Jesus

Snart är det kyrkoval, ett val där nomineringsgrupperna i flera fall har mycket litet att säga om den kristna tron.

Kyrkovalet står för dörren och valrörelsen är i full gång. Men vad är det som står i fokus – Jesus eller partipolitiken?

Inför kyrkovalet faller det sig naturligt att se över hur de olika partierna förhåller sig till det kristna budskapet i kyrkan – och hur de förhåller sig till Jesus.
Micael Grenholm, som driver hemsidan Hela pingsten, har räknat på hur ofta de olika nomineringsgrupperna nämner Jesus i sina manifest. Endast ett par av grupperna ger Jesus en framträdande roll inför valet. Frimodig kyrka nämner Jesus 17 gånger, Krist­demokraterna nio gånger och Politiskt obundna i SvK (POSK) sju gånger. Övriga nomineringsgrupper nämner endast Jesus i förbigående, om de alls nämner honom. Det finns dessutom politiker som engagerar sig i kyrko­valet trots att de är uttalade ateister.
Flera av de politiska partierna har dragit sig tillbaka från kyrko­valet. I stället har en del nya grupper tillkommit, som har en politisk markör i namnet men hävdar sitt partipolitiska oberoende. Ändå har både partipolitiska grupperingar och "semi-politiska" grupper valmanifest som på många sätt kommunicerar moderpartiernas politiska värderingar och program.
Micael Grenholm skriver:
"Jesus nämns i förbifarten när Miljöpartiet och Vänstern argumenterar för miljöengagemang och solidaritet. Amen till det, men lite mer sa han ju. Predika att Guds rike är här, bota sjuka, driv ut demoner, led människor till omvändelse och frälsning."
Men i majoriteten av nomineringsgrupperna nämns vare sig omvändelse eller frälsning. Vänstern i Svenska kyrkan, Visk, listar exempelvis de frågor som ligger partiet närmast, och nämner Jesus endast som en bifigur i sammanhanget genom att säga sig vilja verka i "Jesu efterföljd".

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS