Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Kyrkor och statyer förstörs i Kanada

Minst nio katolska och anglikanska kyrkor har de senaste dagarna brunnit ned i Kanada. Polisen misstänker att bränderna skett i protest mot de omärkta gravar med kvarlevor av barn ur ursprungsbefolkningen som upptäckts vid katolska internatskolor.

Nyheter · Publicerad 07:00, 6 jul 2021

– Kyrkan är borta. Allt jag såg var aska, ruiner, stenar. Hur kommer det sig? Vad hände? Vad ska jag göra? Jag känner nig hjälplös och maktlös, skriver den katolske prästen Sylvester Obi Ibekwe till sina församlingsmedlemmar efter att ha besökt den nedbrunna Heliga hjärtats kyrka i Penticton.

Det är en av flera kyrkor som har brunnit ned den senaste tiden i Kanada.

På Kanadas nationaldag, den 1 juli, vältes i Winnipeg dessutom två statyer föreställande brittiska drottningar: en stor staty föreställande den tidigare brittiska regenten Victoria samt en mindre staty föreställande den nuvarande drottningen Elizabeth.

I Montreal vältes en staty föreställande den brittiske upptäcktsresanden James Cook. På många platser i landet ställdes nationaldagsfirandet – som är kopplat till kolonialtiden – in och ersattes av minnesstunder och protester.

Både kyrkobränderna och vanaliseringen av statyer sätts i samband med nya uppgifter om hur barn ur ursprungsbefolkningen farit illa vid de internat som i många fall drevs av katolska kyrkan mellan 1831 och 1996.

Nyligen upptäcktes kvarlevorna efter omkring 1 150 barn i omärkta gravar vid före detta katolska internatskolor i Kanada. Den 23 juni – bara två dagar efter de första kyrkbränderna – hittades en ny massgrav med kvarlevor från ytterligare 761 barn. Denna gången vid Marieval internatskola i provinsen Saskatchewan, där det enligt officiella dokument dött betydligt färre personer.

– Vi behöver ta reda på vem som dog, hur de dog och vem som ansvarade för dödsfallen eller för deras vård vid tidpunkten. Vi behöver veta varför familjerna inte informerades och var barnen begravdes, säger Murray Sinclair, som tidigare ledde landets sanningskommission.

Sammanlagt sattes omkring 150 000 barn från ursprungsbefolkningen på internatskolorna, där de i många fall utsattes för vanvård och övergrepp. Flera tusen barn vid skolorna ska ha försvunnit spårlöst, och tros ha dött i sjukdomar.

Internatskolorna var ett led i statens assimilationspolitik. Barnen förbjöds att tala sitt modersmål och hade inget annat val än att konvertera till kristendomen, skriver The Guardian.

Många ur ursprungsbefolkningen identiferar sig i dag som kristna, och som The Guardian påpekar utlöser de nya fynden vid internatskolorna starka och dubbla känslor.

Å ena sidan är kyrkan en plats där generationer döpts, gift sig, firat gudstjänst och begravts. Å andra sidan står den för assimilering under tvång, kulturförtryck och mer än ett århundrade av rädsla och fysisk misshandel.

Premiärminister Justin Trudeau påpekade kyrkornas enande funktion när han fördömde kyrkobränderna förra veckan, tillsammans med tjänstemän från provinserna och ledare från ursprungsbefolkningen.

– Jag kan inte låta bli att tänka att kyrkobränderna faktiskt berövar människor, som behöver sörja och helas, de platser där de kan sörja och reflektera och finna stöd, sade han i fredags, enligt The Guardian.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00