Jag vill prisa Guds namn med sång och upphöja honom med tacksägelse.
Psaltaren 69:31

Världen idag

Kyrkan Sankt Gabriel Mission i Kalifornien brandhärjades nyligen. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Kyrkor och katolska statyer fördärvade

Flera kyrkor och kristna statyer har brandhärjats eller vandaliserats i USA den senaste tiden. När det gäller en katolsk kyrka i Kalifornien undersöker polisen ifall branden har något samband med proteströrelsen Black lives matter.

Nyheter · Publicerad 20:00, 23 jul 2020

Det var förra helgen som den 249 år gamla katolska kyrkan Sankt Gabriel Mission i utkanten av Los Angeles brandhärjades. Kyrkan blev i princip helt förstörd, och polisen undersöker nu ifall händelsen har något med rivningen av Sankt Junipero Serra-statyn att göra, uppger CNN.

Junipero Serra var, enligt mediebolaget, en spansk präst som var viktig för evangeliets utbredning i Kalifornien men som av aktivister ses som en symbol för förtryck av ursprungsbefolkning.

En annan kyrka som har brandhärjats är Queen of Peace Catholic Church i Florida. En 24-årig man körde in mot entrén och satte eld på foajén just som mässan förbereddes innan han körde därifrån, uppger Fox News. Mannen ska enligt mediebolaget nu ha arresterats misstänkt för mordförsök, inbrott och undvikande av gripande. I detta fall verkar det dock inte finnas något misstänkt samband med proteströrelsen: Mannen ska ha diagnostiserats med schizofreni och sagt att han ogillar katolska kyrkan.  

Ytterligare en kyrka som brandhärjats den senaste tiden är den historiskt svarta baptistkyrkan Calvary Baptist, uppger Fox News.

Enligt mediebolaget har statyer av Maria utanför katolska kyrkor i Boston och New York dessutom ha vandaliserats.

En som reagerat på bränderna och vandaliseringarna är den kände lovsångsledaren Sean Feucht.

”Var är upprördheten?” frågar han sig i ett inlägg på Twitter och efterfrågar större mediebevakning av händelserna.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10