Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kyrkor ger julkonserter till Sverige

På arenor som Lisebergshallen och Hovet, men också i kyrkor från norr till söder. Överallt hålls julkonserter och musikaler som berör de svenska folkdjupen.

Nyheter · Publicerad 18:52, 9 dec 2016

Lisebergshallen är exempelvis helt slutsåld inför söndagens jul­före­ställning ”The Light of Christ­mas”. 2 300 göte­borg­are kommer då – i ett av Nöjes-Sveriges hjärtan – få del av julens evangelium.

– Solister, kör, orkester och dansare gör sitt yttersta för att presentera Jesus och julens budskap på ett fantastiskt sätt, säger Camilla Olsson, pastor i Connect Church som står bakom föreställningen.

I Stockholm intar Hillsong Church för andra året hockeyarenan Hovet. ”This is Christmas” heter föreställningen som i fjol samlade 7 500 personer. I år planeras två föreställningar samma dag (den 18 december). Och de uppges bli ”mer spektakulära än någonsin”.

– Vår ambition är att återta julens budskap och levandegöra det hopp som det bär med sig för vanliga stockholmare, säger pastor Andreas Nielsen.

Samtidigt som arenor fylls kommer julens berättelse att skildras rikt och vackert i hundratals kyrkor, små och stora, i hela landet. Till exempel i byn Överhörnäs i Ångermanland. Där bjuder pingstförsamlingen på konserten ”Singalong Jul”

– Kyrkan brukar vara full, säger pastor Sebastian Tarkiainen och berättar om hur människor strömmar hit till byn. Både från omgivande byar och från närliggande Örnsköldsvik.

– Vi sjunger de klassiska julsångerna och presenterar evangeliet, säger han och berättar att en stor del av besökarna och körens medlemmar inte är kyrk-vana.

”Sjungande Julkort” är namnet på helgens julkonsert i Ulriks­bergs­kyrk­ans i Växjö. Här gestaltas, i flera olika akter, kända julkorts-motiv.

– Om man tittar i någons julkorts-hög så hittar man lite av detta, säger Anette Eidenskog, barn- och familjepastor och räknar upp ett antal ”julkort” som avverkas under konserten.

Ett handlar om snö, ett annat om pepparkaksbak och sockerbagare och ett tredje har Disneytema. Efter hand närmar man sig de teman som berör julens kärna: som att ge en gåva och att hjälpa andra.

– Allt landar i krubban med julevangeliet, änglar och herdar, berättar Anette Eidenskog om det färgsprakande spelet där även många barn medverkar.

”Sjungande Julkort” framförs i fyra föreställningar, två på lördagen och två på söndagen.

I Örebro bjuder Kristet center i helgen upp till sin årliga julkonsert (en på lördag och en på söndag). Konserten är utåtriktad och merparten av besökarna är vänner, grannar och arbetskamrater till församlingens medlemmar, berättar pastor Per-Åke Eliasson.

– Det brukar vara proppat i kyrkan, säger pastorn som räknar med bortåt 500 personer per föreställning.

Ute på Sveriges västflank, i Lysekil, har Svenska kyrkan traditionsenlig julkonsert den 15 december.

– Den brukar fylla kyrkan med människor, säger kyrkoherde Hans Wolfbrandt och beskriver en stor variation av besökare. En del är kollegor från arbetsplatser på orten.

– De gör det till en gemensam grej att komma upp hit efter jobbet, berättar kyrkoherden och beskriver konserten som ett startskott på julfirandet.

– Men den är också evangeliserande – ett bra sätt få dela julens budskap med folk som i vanliga fall inte går i kyrkan. Den julpyntade kyrkan och julmusiken tilltalar människor och gör det ganska enkelt att få dela evangeliet.

Exemplen på kristna konserter i adventstid kan mång­fal­digas. I Jön­köp­ing håller exempelvis Pingst­kyrkan för 33:e gången ”Kling­ande Julkort” i flera före­ställningar. Och i Uppsala håller Livets ord på söndagen sin årliga och alltid välbesökta julkonsert. Där utlovas ”klassiska julsånger framförda av kammarkör, solister, barnkör och orkester samt ett skådespel som målar upp julens budskap”. 

Nästa alla församlingar Världen idag talat med i artikeln nämner två gemensamma mål med sina julkonserter: att berätta de goda nyheterna om Jesus Kristus för dem som ännu inte tror, och att samla in pengar till sociala behov i sin stad eller utöver världen.

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...