Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Ärkebiskopen Antje Jackelén predikade på tisdagen under mässan som inledde kyrkomötet. Foto: Samuel Björk

Kyrkomötet invigdes i Uppsala

På tisdagseftermiddagen inleddes 2014 års kyrkomöte i Uppsala domkyrka.– I kyrkomötet är vi många, i Kristus är vi ett, konstaterade ärkebiskopen i sin predikan.

Nyheter · Publicerad 15:57, 23 sep 2014

På plats fanns kungaparet tillsammans med riksdagens talman, Per Westerberg och flera kyrkoledare från andra samfund än Svenska kyrkan, bland dem syrianske biskopen Mor Benjamin Atas, pingstledaren Pelle Hörnmark och Equmeniakyrkans ledare Lasse Svensson med flera.
Årets kyrkomöte är nytt på flera sätt. Det är första kyrkomötet med de nyvalda ledamöterna från valet 2013 och även det första kyrkomötet med en kvinnlig ärkebiskop.
Biskopen själv, Antje Jackelén, tog upp det i sin predikan på mässan innan själva öppningscermonin.
– Det är mycket som är nytt. Hälften av ledamöterna nya, presidiet är nytt, möteslokalen är ny för oss alla, ärkebiskopen är ny – det är väl bara kyrkan som är gammal, och evangeliet förstås. Det är ännu äldre och ändå nytt varenda dag, som Guds nåd. Det är dit vi tyr oss innan starten av detta nya kyrkomöte.

I sin predikan fokuserade hon på Jesu bön om de kristnas enhet och att även om det är en brokig skara som samlas till kyrkomötet så är det ett hjärta och en själ.
– Man skulle kunna säga att demokratin har gjort en dygd av den mänskliga svagheten. Demokrati är vårt sätt att använda motsättningar för att försöka komma fram till de bästa lösningarna.
– Själva uppdelningen i olika läger är ju en del av processen som vi har behov av för att komma så nära som möjligt denna idealbild av kyrkan, nämligen en kyrka det hålls sams och samman, där gudstjänst firas i jublande, uppriktig glädje, Gud prisas, folket älskar kyrkan och vi ser många människor som vill vara med, sade ärkebiskopen som avslutade med orden:
– I kyrkomötet är vi många, i Kristus är vi ett.

Vanligtvis håller kyrkomötet till i Uppsala universitets anrika aula, men då byggnaden är under renovering har årets möte flyttats till Uppsala konsert och kongress.
Därför hölls i år även öppningscermonin i domkyrkan och barn från Uppsala musikklasser medverkade med sjöng.
Kyrkomötets första session pågår till och med torsdag och består mestadels av möten i arbetsgrupper och utskott. När man möts igen i november fattas beslut kring förslag och motioner.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Läs också: Stora utmaningar för kyrkomötet

 

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustav under mässan i domkyrkan. Foto: Samuel Björk

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...