Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Svenska kyrkan borde inte använda givarnas pengar till abortrådgivning och hbtq-frågor, anser en kyrkomedlem. Foto: Hasse Holmberg / TT

Kyrkomedlem: ”Jag ger inte pengar i internationella kollekten”

Att kollektpengar kan gå till abortrådgivning och att förändra strukturer i Hbtq-frågor är inget som gläder alla Svenska kyrkans medlemmar. En person berättar för Världen idag att han inte lägger pengar i kollekten när den går till Svenska kyrkans internationella arbete.

Nyheter · Publicerad 10:26, 22 mar 2017

– Det är väldigt många i min församling, inklusive jag själv, som ser det här som en samvetsfråga. Aborter och att förändra strukturer i Hbtq-frågor är inte något som vi anser att kristna ska arbeta för, säger en 25-årig kille som är medlem i en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan.

På grund av att han ”riskerar att bli utan jobb” om han är öppen med var han står i dessa frågor vill han vara anonym.

Han berättar att församlingen ofta – när det är så kallad stiftskollekt – samlar in pengar till Svenska kyrkans internationella arbete. Sedan han fick reda på vad pengarna kan gå till väljer han att inte skänka pengar dessa söndagar. Då skänker han hellre pengar till en missionsorganisation efter gudstjänsten.

25-åringen tycker att det är märkligt att det inte informeras om kollektpengarnas ändamål.

– Det pratas ofta om att pengarna går till att mätta hungriga och sådant. Om människor hade vetat mer tror jag att många hade tänkt till en extra gång innan de lagt i pengarna, säger han.

Han tror inte heller att prästerna är medvetna om ändamålet.

Även om han är kritisk till att kollekten kan gå till att förändra strukturer i Hbtq-frågor så tycker han att det är värre att pengar kan gå till abortrådgivning.

– Det är en fråga som handlar om liv och död, säger han.

Han är därför djupt kritisk till att Svenska kyrkan i sin ”Låt fler få fylla fem”-kampanj arbetade för ”kvinnans rätt till sin kropp”.

– Det rimmar illa – att ha bilder på små barn med texten att fler ska få fylla fem och sedan låta pengarna gå till abortfrågan som i praktiken innebär att fler inte får fylla fem, säger han.

Emilie Weiderud på Svenska kyrkans internationella avdelning menar att det är upp till varje givare att ta reda på vart pengarna går.

– Allt arbete som vi gör kommunicerar vi tydligt via vår givartidning, nyhetsbrev, på sociala medier och på vår hemsida. Det är inget hemligt. Vem som helst kan gå in och titta, säger hon.

Hon anser att Svenska kyrkan är tydlig med att den internationella avdelningen ”stöder olika verksamheter”.

Det rimmar illa – att ha bilder på små barn med texten att fler ska få fylla fem och sedan låta pengarna gå till abortfrågan som i praktiken innebär att fler inte får fylla fem.

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Trumps avskedstal: Vi ber för nya regeringen

USA. Donald Trump har hållit sitt avskedstal som president för USA. Till mångas förvåning önskade Trump... torsdag 21/1 07:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00