Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Olle Alkholm, Sofia Camnerin, Lasse Svensson, ledarna för Equmeniakyrkan, vill öppna för samkönade vigslar. Foto: Peter Hoelstad

Kyrkoledare vill se samkönade vigslar

Stockholm Equmeniakyrkans tre kyrkoledare tar gemensamt ställning för att par av samma kön ska kunna gifta sig i det nya samfundets kyrkor och församlingar. Samtidigt medger de att det finns en inre splittring i frågan.

Nyheter · Publicerad 16:38, 12 sep 2013

”Vi tror inte att det i dag är möjligt att komma fram till en gemensam hållning i Equmeniakyrkan”, skriver Lasse Svensson, Sofia Camnerin och Olle Alkholm i ett blogg-inägg på Equmeniakyrkans hemsida.
”Vi tror inte heller att kyrkoledare/biträdande kyrkoledare i nuläget, annat än i undantagsfall, ska vara vigselförrättare”.
De tre kyrkoledarna, som stammar ur Metodistkyrkan, Baptistförbundet och Svenska missionskyrkan, förklarar att deras uttalande kommer sig av en fråga som rests i sociala medier.
I Equmeniakyrkan finns inga formella beslut gällande samkönad vigsel, och frågan har heller inte diskuterats vid någon av de hittillsvarande kyrkokonferenserna.

Equemeniakyrkan konstaterar sedan tidigare på sin hemsida att det finns vitt skilda uppfattningar inom församlingar om huruvida homosexualitet ”är förenligt med Guds skapelsevilja eller ej”, och skriver att varje lokal församling själv kan fatta beslut om att erbjuda vigsel mellan samkönade par, eller att inte göra det.
”Vi vill att det ska vara möjligt för par av samma kön att gifta sig i Equmeniakyrkan och så har också skett vid flera tillfällen”, skriver de tre samfundsledarna, och tillägger att frågan är känslig och svår att fatta beslut om.
”Vi tänker särskilt på och ber för enskilda och församlingar som lever med frågorna och erfarenheter av utsatthet och splittring”.
Tuve Skånberg, pastor i Equmeniakyrkan, säger till Världen idag att han respekterar men inte delar kyrkoledarnas åsikt om att det ska vara möjligt för personer av samma kön att viga sig i samfundet.
– Jag som pastor i Equmeniakyrkan är tillfreds med att de  inte förrättar samkönade vigslar och att de inte verkar för att det blir en ändring i den existerande ordningen, säger han, och noterar at samtliga tre bildarsamfund ställt sig bakom bakom synen på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Tuve Skånberg, pastor inom Equmeniakyrkan respekterar men delar inte kyrkoledarnas åsikt. Foto: Arkiv

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...