Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Olle Alkholm, Sofia Camnerin, Lasse Svensson, ledarna för Equmeniakyrkan, vill öppna för samkönade vigslar. Foto: Peter Hoelstad

Kyrkoledare vill se samkönade vigslar

Stockholm Equmeniakyrkans tre kyrkoledare tar gemensamt ställning för att par av samma kön ska kunna gifta sig i det nya samfundets kyrkor och församlingar. Samtidigt medger de att det finns en inre splittring i frågan.

Nyheter · Publicerad 16:38, 12 sep 2013

”Vi tror inte att det i dag är möjligt att komma fram till en gemensam hållning i Equmeniakyrkan”, skriver Lasse Svensson, Sofia Camnerin och Olle Alkholm i ett blogg-inägg på Equmeniakyrkans hemsida.
”Vi tror inte heller att kyrkoledare/biträdande kyrkoledare i nuläget, annat än i undantagsfall, ska vara vigselförrättare”.
De tre kyrkoledarna, som stammar ur Metodistkyrkan, Baptistförbundet och Svenska missionskyrkan, förklarar att deras uttalande kommer sig av en fråga som rests i sociala medier.
I Equmeniakyrkan finns inga formella beslut gällande samkönad vigsel, och frågan har heller inte diskuterats vid någon av de hittillsvarande kyrkokonferenserna.

Equemeniakyrkan konstaterar sedan tidigare på sin hemsida att det finns vitt skilda uppfattningar inom församlingar om huruvida homosexualitet ”är förenligt med Guds skapelsevilja eller ej”, och skriver att varje lokal församling själv kan fatta beslut om att erbjuda vigsel mellan samkönade par, eller att inte göra det.
”Vi vill att det ska vara möjligt för par av samma kön att gifta sig i Equmeniakyrkan och så har också skett vid flera tillfällen”, skriver de tre samfundsledarna, och tillägger att frågan är känslig och svår att fatta beslut om.
”Vi tänker särskilt på och ber för enskilda och församlingar som lever med frågorna och erfarenheter av utsatthet och splittring”.
Tuve Skånberg, pastor i Equmeniakyrkan, säger till Världen idag att han respekterar men inte delar kyrkoledarnas åsikt om att det ska vara möjligt för personer av samma kön att viga sig i samfundet.
– Jag som pastor i Equmeniakyrkan är tillfreds med att de  inte förrättar samkönade vigslar och att de inte verkar för att det blir en ändring i den existerande ordningen, säger han, och noterar at samtliga tre bildarsamfund ställt sig bakom bakom synen på äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Tuve Skånberg, pastor inom Equmeniakyrkan respekterar men delar inte kyrkoledarnas åsikt. Foto: Arkiv

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier