Nyheter

Kyrkoherden som klär sig som kvinna

Åke Roxberg är kyrkoherde i Teleborgs församling i Växjö. 2010 kom han ut som transvestit, vilket har fått till följd att stöttepelare i församlingen har lämnat. Lilla bilden: Åke Roxberg, här som som Ann-Christine, som han kallar sig när han är klädd i kvinnokläder.

Kyrkoherde Åke Roxberg i Växjö överraskade både fru och församling med att "komma ut" som transvestit för två år sedan. När Åke, klädd till sitt alter ego Ann-Christine, började leda gudstjänster var det många i Teleborgs församling i Växjö som fick nog. Men själv hänvisar han till diskrimineringslagen.

Åke Roxbergs val att leva som transvestit har skakat om, inte bara hans familj utan också i hög grad församlingen.
– Han utnyttjar församlingen som ett ofrivilligt slagträ i en kamp att rättfärdiggöra transvestismen som en acceptabel livsstil, menar en person som Världen idag talar med.
För Åke Roxberg är det allt eller inget som gäller. Så när beslutet var fattat i augusti 2010 att han skulle leva som transvestit ville han inte "sköta transvestismen diskret" med en gömd koffert på vinden.
– Jag kan inte leva ett dubbelliv, hur kan jag vara er präst då? säger han i en stor intervju i tidningen Smålandsposten i februari i år.
I hela sitt liv har Åke Roxberg levt med sitt begär och slitit med det i hemlighet. Han har trots känslan aldrig valt att leva ut driften, bara i lönndom prova något plagg.
– Jag har skämts hela mitt liv. Det är enbart min fru som har vetat om det här, säger han till tidningen.
I mer än 40 år har han kämpat mot tankarna.  Han har, berättar han i Smålandsposten, bekänt sin synd inför Gud och bett om att Gud ska skapa ett rent hjärta.
Det var först efter att han för två år sedan ombads av sin fru att söka samtalshjälp, som han valde något annat än kampen mot känslorna. Det gick inte alls som hans fru hade hoppats. Kanske spelade det också roll att hans båda föräldrar är döda och att barnen är vuxna.
Den 2 augusti 2010 kom han, uppmanad av sin kurator, för första gången klädd som kvinna till det sista mötet med kuratorn.
Före den dagen hade han inte ägt vare sig smink eller kvinno­kläder.
Han beskriver känslan som att komma hem.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS