Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Foto: Svenska kyrkan Jönköping

Kyrkoherden beklagar: ”Ett olycksfall i arbetet”

Det var inte meningen att någon skulle känna sig tvingad av kyrkan att gå med i Qom ut-festivalen.

Nyheter · Publicerad 08:39, 26 aug 2016

Det säger kyrkoherden i Jönköping Hans Boeryd om det brev som nyligen mejlades ut inför evenemanget, med en uppmaning att boka helgen, sprida informationen och delta i paraden på lördagen.

– Den uppmaningen var ju inte tänkt att sätta någon i ett dilemma kring en fråga som är svår. Så det är högst olyckligt om det uppfattas så, säger Hans Boeryd.

– I allt det som Svenska kyrkan i Jönköping engagerar sig, vare sig det är den här festivalen eller om det handlar att delta i en manifestation för kristna i Mellanöstern, som vi deltog i för ett par år sedan, eller något annat särskilt engagemang, så skickas det ut information. Så det är ett olycksfall i arbetet om det skulle uppfattats som någon form av ultimativ uppmaning, för så var det inte menat.

Hans Boeryd förklarar kyrkans medverkan i Qom ut-festivalen med en vilja att stödja hbtq-personer i ett samhälle där det fortfarande inte är självklart att leva med en annan sexuell läggning.

– Men det finns också en avsikt att möjliggöra ett samtal kring frågor som för många just inte är självklara.

Hans Boeryd tror att Svenska kyrkans fleråriga deltagande i Qom ut-festivalen i Jönköping har påverkat samtalsklimatet både innanför och utanför kyrkan.

– Jag tror att det är flera personer som tillhör gruppen hbtq som upplever att det finns en vilja att lyssna in det som är deras verklighet i Jönköping. Och jag tror också att frågan har blivit möjlig att samtala om för fler människor än tidigare. Samtalsklimatet är sådant att det är möjligt att mötas i de olika hållningarna.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...