Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Inför lördagens prideparad i Jönköping har Svenska kyrkan i ett mejl uppmanat sina anställda att delta. "Man känner oro", berättar en av dem som fått mejlet. Foto: Världen idag

Kyrkligt brev oroar: ”Vi förväntas delta i Pride”

Svenska kyrkan i Jönköping uppmanar i ett mejl sina anställda att delta i helgens Pridetåg. "Jag blev orolig, kände mig pressad att delta", säger en av dem som fått mejlet.

Nyheter · Publicerad 08:37, 26 aug 2016

Den lokala hbtq-festivalen ”Qom ut” sjösattes 2013. Årets upplaga genomförs nu på lördag med en Prideparad genom staden. Svenska kyrkans ledning i Jönköping har valt att sluta upp helhjärtat. Och man förväntar sig att de anställda ska vara med.

”Dags igen för att upprepa förra årets succé med att Svenska kyrkan går med i Prideparaden”, heter det i ett mejl till de anställda som Världen idag tagit del av.

Mejlet skickades ut i juni via Svenska kyrkans kommunikatör. De anställda informeras i mejlet om att vika den 27 augusti för Pride.

”Boka redan nu in detta datum i era kalendrar och sprid det till så många ni kan (volontärer, ungdomar, församlingsbor m.m.)”, skriver man i mejlet, och fortsätter: ”Tanken är att vi kör en mässa på fredagen som lite upptakt och sedan medverkar vi på Paraden på lördagen”.

– Jag fick en oro, berättar Världen idags källa om sin spontana reaktion på mejlet.

– Vad skulle hända om man inte gick med? Vad det mitt eget val eller skulle jag gå för att jag kände mig indirekt tvingad. För här var det helt uppenbart att man som anställd förväntades gå med. Och inte bara det, man uppmanades också att sprida denna information till volontärer och andra engagerade i Svenska kyrkan i Jönköping.

Men det står ju inte uttryckligen att det är obligatoriskt för anställda att delta …?

– Nej, men det framgår inte heller att det är frivilligt. Det finns i mejlet ingen öppning till frivillighet, utan det förväntas att man går med. Så uppfattar jag det.

– Anställda som inte vill delta i lördagens parad kommer sannolikt att se till och vara ”lediga” eller bortresta på lördag, gissar Världen idags uppgiftslämnare, mycket bekymrad över samtalsklimatet i Svenska kyrkan.

– Visst pratas det öppet bland dem som köper det här paketet, det politiskt korrekta. Men vad gäller andra åsikter, när det handlar om kyrkans ursprungliga värderingar, råder något av en tystnadskultur.

Svenska kyrkan anklagas ju ofta för att vara otydlig. Är det inte bra att man vågar sätta ned foten och ta ställning?

Ja visst finns en tydlighet i det här fallet, att man förväntas sluta upp i det här tåget och de värderingar det står för. Men den tydligheten menar jag sker på bekostnad av kyrkans ursprungliga grund och uppdrag.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...