Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Barnmorskan Ellinor Grimmark har anammat en katolsk syn, menar en av Barnmorskeförbundets styrelseledamöter. – Den är felaktig, säger hon till Världen idag. Foto: Fredrik Persson/TT

”Kyrkans syn på abort är fel”

Barnmorskan Ellinor Grimmarks anmälan till Diskriminerings­ombuds­mannen, då hon som abortkritisk nekades en utlovad tjänst, kan få direkta konsekvenser. Barnmorskeförbundet uppmanar nu lärosätena att bli tydligare med att aborter ingår i utbildningen och yrket.

Nyheter · Publicerad 10:57, 26 mar 2014

Enligt Dagens medicin så är det tre av de tolv lärosäten som utbildar barnmorskor i Sverige som tydligt informerar om att abort är en del av utbildningen. Nu har Barnmorskeförbundets etiska råd fattat beslut om att rekommendera lärosätena att förtydliga innehållet om aborter.
Catharina Zätterström, som sitter i Barnmorskeförbundets styrelse och är sammankallande för förbundets etiska råd, säger till Världen idag att ett av skälen till att frågan kommit upp är just debatten efter Ellinor Grimmarks DO-anmälan.
– Studenterna ska kunna göra ett val innan utbildningen, om man har problem med aborter så är det bättre att hitta en annan vidareutbildning. Som barnmorska kan man möta kvinnor som har gjort eller ska göra en abort var man än arbetar. Abort ingår i arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa. Det kanske inte varit så tydligt som vi har trott.

Barnmorskeförbundet är helt emot en samvetsklausul inom vården. Men strax före Ellinor Grimmark-fallet blev känt frågade Världen idag Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund hur hon ser på möjligheten för dem som inte vill medverka vid abort att ändå arbeta som barnmorska. – Jag har en pragmatisk hållning och menar att om man kan klara utbildningen, där det mesta kring abort är på det teoretiska planet, så kan det gå att hitta en lösning där arbetet fungerar för en person med den här hållningen utan att vårdsökande påverkas negativt, sa hon då.

Catharina Zätterström menar att man ska skilja på förbundets officiella hållning och de överenskommelser enskilda kan göra ute på klinikerna. – Det ser lite olika ut hur mycket av det praktiska arbetet med abort man stöter på i sin utbildning. Vår grundhållning är att abort ingår i barnmorskans kompetensområde. Om det sedan finns enstaka som det fungerar för där de löst det med sin arbetsgivare, det kan inte vi direkt säga någonting om.

I en undersökning från Umeå universitet från 2007 svarar ungefär hälften av gynekologerna och barnmorskorna i en enkät att de tycker att det ska vara möjligt för kollegor som av personliga skäl vill avstå från att medverka vid aborter att göra det.

Representerar ni alla era medlemmar med ert ställningstagande?
– Det finns säkert barnmorskor som tycker att vi har fel, men i det etiska rådet är vi helt överens i de här frågorna. Vi har varit tydliga med vårt budskap och jag, som ändå stuckit ut hakan en del, har inte fått några direkta reaktioner. Sedan finns det medlemmar som inte håller med, så är det i nästan alla frågor. Catharina Zätterström tycker också att det är skillnad på att inte vilja medverka vid aborter, och att exempelvis inte vilja dela ut dagen efter-piller. – Ellinor Grimmark kunde inte ens tänka sig att sätta in spiral eller ge dagen efter-piller. Men det är inte abort. Jag måste säga att jag känner mig tveksam till hennes kompetens. Hon har helt anammat katolska kyrkans syn i de här frågorna, och den är felaktig.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Senaste nytt

    Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

    Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier