Bevara det goda som anförtrotts dig genom den helige Ande som bor i oss.
2 Timoteusbrevet 1:14

Världen idag

”Kyrkan lägger all skuld på Israel”

Svenska kyrkan vill se en "ursprungsmärkning av varor från illegala israeliska bosättningar". Konsumenter ska kunna välja bort varor från ockuperade områden, menar man. Men Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige, är kritisk till utspelet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 nov 2012

I en ny rapport med rubriken "Trading away peace" (ungefär: att handla bort freden) pekar Svenska kyrkan, Diakonia och en rad andra organisationer på det man kallar dubbel­moral från EU:s
sida i relation till Israel. Enligt rapporten importerar EU femton gånger mer från de israeliska bosättningarna på ockuperat område än från palestinierna. Organisationerna kräver nu en ursprungsmärkning som ska visa för svenska och andra europeiska konsumenter om varan de handlar i affären är en bosättarprodukt eller ej. Världen idag har tidigare rapporterat om att en sådan märkning fått kritik, då den kan slå mot palestinsk arbetskraft i bosättningarna.

I en debattartikel i Afton­bladet i veckan, undertecknad av ärkebiskop Anders Wejryd och Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs, krävdes att dadlar, apelsiner och andra varor från Israel ska ursprungsmärkas.
"Många produkter som det står  'Israel' på kommer från ockuperad mark. Vi köper gärna israeliska produkter men vi vill inte köpa produkter från bosättningar i ockuperade områden", skriver de och framhåller att de önskar staten Israel en god framtid och därför ser med oro på hur stödet till bosättarna hotar en demokratisk utveckling av landet.
"Om inte Mellanöstern kan vara en mångreligiös region, vilket hotas på flera sätt, blir framtidsutsikterna än mörkare", skriver Anders Wejryd och Hans-Erik Nordin.

Men Svenska kyrkan straffar och skuldbelägger ena sidan i en konflikt, menar Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige, i en replik i Aftonbladet. Han hävdar att frågan om varor från bosättningarna är av marginell betydelse för fredsprocessen.
"Det sanna hindret för framsteg i fredsprocessen och skälet till att palestinierna vägrar sätta sig ned för direkta samtal med Israel, är den förlamande makt­kampen mellan Pale­stinska myndigheten och terroristregimen Hamas, som omöjliggör alla överens­kommelser med Israel."
Han frågar sig hur biskoparnas oro för Israel tagit sig uttryck när man beskjutits av raketer eller hur man reagerat mot demoniseringen av judar i Israels grannländer.

"Att konstant låta Israel bli föremål för den kraftfullaste kritik utan att samtidigt ta hänsyn till landets legitima anspråk och rättigheter, eller till den ofta oroande utvecklingen i dess mycket instabila närområde är något som reser allvarliga frågor", skriver Bachman. Han lyfter fram Israel som en mångreligiös och pluralistisk demokrati där den enda välmående och växande kristna minoriteten i Mellanöstern finns.
"Om Svenska kyrkan skall kunna verka för fördjupad dialog mellan israeler och palestinier, krävs en mer konstruktiv och balanserad inställning och att man tar hänsyn till båda parter", skriver Isaac Bachman.

Samuel Teglund

Nya frihetsvindar i spåren av Kinas absurt hårda coronapolitik

Ledare Folkliga protester på gator och torg är det vanligaste sättet för medborgarna att nå politisk... onsdag 30/11 00:10

Efter protesterna – Kina lättar på vissa restriktioner

Kina. Kina lättar på vissa restriktioner i ett försök att dämpa protesterna. Men polisnärvaron i flera av... tisdag 29/11 18:00

Var kan en jude gå med högburet huvud?

Israelkrönika USA diskuterar i dagarna antisemitism. Diskussionen har pågått länge redan, men efter att rapparen... onsdag 30/11 00:00