Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

”Kyrkan har unik möjlighet att möta den psykiska ohälsan”

Kyrkan skulle kunna bli en plats där människors hunger efter inre helande och sann gemenskap blir mättad. Det menar terapeuten Pernilla Eklund som nu släpper en bok om själavård.

– Jag tror att vi ska ge själsligt bröd till den som hungrar, säger hon.

Nyheter · Publicerad 16:00, 15 nov 2020

I en tid där var tionde svensk äter antidepressiva läkemedel och rapporterna om ökande psykisk ohälsa avlöser varandra är behovet av själavård stort. Terapeuten Pernilla Eklund, som bland annat arbetar med själavård inom Team Med Uppdrag, tycker inte att det är konstigt att vi mår dåligt.  

– Vi är ensamma och har inte så många nätverk i dag. För hundra år sedan hade man fler trygga punkter i form av byn, släkten och familjen. Relationer är svårt när man inte har någon yttre sammanlänkande kraft, säger hon.

Pernilla Eklund berättar att hon alltid har tyckt om att lyssna på hur människor mår och känner, men att det inte var förrän hon började jobba med barn- och ungdomsläger på Ralingsåsgården som hon fick testa att göra det mer professionellt. Det var ledningen för Team Med Uppdrags bibelskola Livskraft som undrade om hon kunde hjälpa till med själavårdssamtal med elever.

Uppdraget som hon tog på sig gav mersmak, vilket gjorde att Pernilla gick en kurs i själavård och sedan pluggade psykoterapi vid ett kristet lärosäte i Danmark.
I dag driver hon ett företag med inriktning terapi och själavård, och arbetar samtidigt med själavård inom Team Med Uppdrag.

En kurs på temat själavård är nu ett återkommande inslag på bibelskolans fortsättningskurs ”Team”, och det var det som blev starten på den bok hon nu har skrivit.

– Vi behövde en kursbok och då satte jag mig och skrev ner grunderna från utbildningen i Danmark så enkelt jag kunde.

Anteckningarna utökades efterhand och nu har boken som de resulterade i, Verktyg för själens vård, just släppts i nätbokhandlarna.

– Boken ger förståelse för hur trauma uppstår, hur ande, själ och kropp påverkas och hur vår själ kan läkas, berättar Pernilla Eklund.

Hennes stora önskan är att församlingar ska börja prioritera själavård mer.

– Kyrkan har en unik möjlighet: Vi kan bjuda in Gud i själens sår. Många av själens sår har nämligen uppstått i relationer, och då helas de också bäst i relationer.

Enligt Pernilla Eklund behöver ett fokus på själavård inte vara så komplicerat. Med hjälp av ett bra material kan i princip vem som helst bli ledare för en stödgrupp där man samtalar om själsliga bekymmer tillsammans, menar hon.

Att prata om sin insida tillsammans med andra kan låta skrämmande, men enligt Pernilla har konceptet många fördelar.

– Man får höra att andra brottas med liknande saker som en själv, man förstår att man inte blir förkastad för att man berättar vissa saker och man märker att en djup tillit och gemenskap kan uppstå när man vågar vara sårbar.  

Pernilla Eklund tror att sådana grupper skulle kunna möta ett stort behov i samhället.

– Det finns en väldig längtan efter en trygg gemenskap i dag. Skulle kyrkorna kunna möta det behovet skulle sår läkas och ensamhet botas. Jag tror att vi skulle kunna tillintetgöra en stor del av den psykiska ohälsan.

Hon betonar att vi samtidigt behöver erbjuda enskilda själavårdssamtal där människor har möjlighet att vara ännu mer personliga. Hon betonar också att det finns själsliga problem där människor behöver få hjälp av vården.  

Vad är det mest avgörande för att en människa ska bli hel på insidan?

– Att man kan mötas i sårbarhet, att man blir mött med empati och förståelse och att man tar ansvar för sitt liv så att man inte fastnar i besvikelser och bitterhet.

Vad händer om man inte får själavård fast man behöver?

– Då lever vi utifrån våra försvarsmekanismer: Vi håller varandra borta så att det inte blir någon sann gemenskap och vi lever i förnekelse och lögn.

Pernilla Eklund hoppas att hon och hennes material ska kunna bli en starthjälp för församlingar som vill prioritera själavård mer.

– Bibeln talar om ”frihet för de fångna”, nåd och ljus och att vi ska mätta varandras behov. Vi har inte så många fysiska behov i Sverige i dag, men vi har en hunger efter gemenskap. Jag tror att vi ska ge själsligt bröd till den som hungrar och besöka den som sitter i ett själsligt fängelse.

Det finns en väldig längtan efter en trygg gemenskap i dag. Skulle kyrkorna kunna möta det behovet skulle sår läkas och ensamhet botas. Jag tror att vi skulle kunna tillintetgöra en stor del av den psykiska ohälsan.

Pernilla Eklund

• Pernilla Eklund har arbetat med själavård på Team Med Uppdrag sedan 2008 och är kursansvarig för kamratstödjarutbildningen ”Team” vid Vadstena Folkhögskola.

• Hon driver företaget Soul Tools som erbjuder personlig terapi och vill hjälpa församlingar och arbetsgrupper att komma igång med själavård. Företagsnamnet syftar på att hon vill ge enkla verktyg för den som inte är ett proffs.

• Tidigare har Pernilla Eklund arbetat som grundskollärare i biologi och naturvetenskap.

• Hon har en masterexamen i psykoterapi vid International Psychotherapeutic School in Christian Culture.

• Den 1 november släpptes hennes bok Verktyg för själens vård i nätbokhandlarna. En releasefest ägde rum den 7 november.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Präst åtalas – fritog man i resväska

Gävle. Två kvinnor, varav en präst, åtalas misstänkta för att ha smugglat ut ett man i en resväska från... lördag 27/2 17:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Många döda i president Bidens första attack

Syrien. USA har genomfört ett anfall mot anläggningar i östra Syrien, som uppges användas av Iranstödd... lördag 27/2 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier