Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nya uttryck. Tjugofyrakyrkans pastor, Nicklas Mörling, tror att det finns ett behov av nya former och uttryck för att nå svensken med evangeliets budskap. – Det är ju bara att titta generellt på hur församlingstillväxten sett ut i Sverige de senaste 25 åren. Det finns ingen som kan slå sig för bröstet och säga: ”Titta vad duktiga vi har varit, vi har lyckats”. Foto: Arash Asadi

Kyrkan för ovana

FLEMINGSBERG I helgen firade den nystartade Tjugofyrakyrkan flytten in i nya lokaler - ett konferenscenter i Stockholmsförorten Flemingsberg. Samtidigt tog pastorn Nicklas Mörling tillfället i akt att slå an tonen för vilken typ av kyrka man vill bygga.– Vi vill vara en kyrka för dem som inte är vana att gå i kyrkan, säger han.

Nyheter · Publicerad 00:00, 1 apr 2011

Det är söndag eftermiddag och de flesta kyrkor har redan haft sina gudstjänster, men inte Tjugofyrakyrkan. Här börjar "Femton noll noll"– som man kallar gudstjänsten – klockan tre på eftermiddagen. Majoriteten av det 30-talet deltagarna är mellan 20 och 30 år.

Under gudstjänsten, som varar i en timme, roterar en discolampa i den konferenslokal som i dag invigs som kyrkans nya gudstjänstlokal. Språkbruket är karaktäristiskt för församlingar, som riktar in sig på en yngre generation.
– Det här ska vara en kyrka som passar dig så mycket som möjligt. Det här kanske inte är din mormors kyrka. Vi gillar hög musik, vi gillar lampor som blinkar, vi gillar att ha roligt tillsammans, säger pastor Lydia Mörling, när hon kliver upp på scenen för att välkomna gudstjänstdeltagarna. Hon leder tillsammans med sin man Nicklas församlingens arbete.
–  Jag gillar söndagar, då får man sjunga låtar som handlar om hur bra Gud är, säger pastor Nicklas Mörling när han avlöser lovsångsteamet på scenen för att börja sin predikan, som handlar om vilken sorts kyrka man vill vara. Och budskapet är tydligt – Tjugofyrakyrkan ska inte bygga på en eller två ledare, utan på många passionerade människor.

David Sikström, 21, flyttade nyligen från Eskilstuna till Stockholm för att studera. Han har sin bakgrund inom pingströrelsen.
–  Det är andra gången jag är här, man får ett trevligt bemötande och det är en skön stämning. Jag går till olika kyrkor här i Stockholm, men jag kommer absolut att komma tillbaka hit, säger han till Världen idag.

Det var för två år sedan som Nicklas Mörling sa upp sin tjänst som ungdoms­pastor i Botkyrka pingst­församling. Tanken om Tjugo­fyrakyrkan började ta form hos honom och frun Lydia, när de tillsammans med ett tiotal andra personer träffades regelbundet och diskuterade en framtida församling i Stockholmsområdet.
– Vi pratade om värderingar, vilken typ av kyrka vi vill vara och vad vi vill att människor ska möta när de kommer hit, berättar Lydia Mörling.

Träffarna och samtalen landade i att man ville vara en kyrka för dem som inte är vana att gå i kyrkan, men även en kyrka under dygnets alla timmar. Så småningom arrangerades utåtriktade sociala aktiviteter, exempelvis picknickar, innan man började med regelbundna gudstjänster.

I januari i år var det dags för releasefest med omkring 200 inbjudna gäster och Tjugofyrakyrkan var officiellt startad. Gudstjänstens form och uttryckssätt är avgörande för att människor ska kunna ta till sig det kristna budskapet, menar makarna Mörling. Men de tror inte att alla kyrkor behöver ha deras form eller språkbruk.
– Vi ser oss som ett komplement till andra kyrkor. Vi har en ganska nischad kultur, men det betyder inte att vi riktar in oss på en enda typ av person, säger Lydia Mörling.

Även om församlingen är lite okonventionell, anser inte Nicklas att det är deras uppgift att bedöma andra kyrkors brister.
– Men jag tror att det finns ett behov av andra former och uttryck. Alla kyrkor har samma budskap, men det når uppenbarligen inte fram. Det är ju bara att titta generellt på hur församlingstillväxten sett ut i Sverige de senaste 25 åren. Det finns ingen som kan slå sig för bröstet och säga: "Titta vad duktiga vi har varit, vi har lyckats". Och där har vi alla ett ansvar.
Har ni några bönetanter i församlingen?
– Inte än. Vår primära målgrupp är unga människor, men vi tror att det finns många äldre som redan är kristna och som vill vara med och bära vår vision.

Finns det då inte redan tillräckligt många församlingar i Stock­holmsområdet som riktar in sig på att nå unga icke kyrkvana? Nicklas och Lydia Mörling tycker inte det.
– Det finns ju några stycken i innerstan, men vi tror att det behövs många kyrkor med den här profilen även i förorterna, säger Nicklas Mörling.
– Ser man på vår del av Stockholm, Södertörn, där det bor drygt 400 000 människor, finns det definitivt inte många församlingar med vår profil, fyller Lydia Mörling i.

Även om församlings­tillväxt står högt upp på paret Mörlings önskelista för framtiden, vill man inte ha bråttom.
– Man önskar alltid att saker och ting ska gå snabbt, men jag tror att det är bra att få växa i en sund takt. Allt måste bygga på relationer och växande nätverk av vänskap och gemenskap, säger Nicklas Mörling.

Tillbaka till gudstjänstlokalen. Predikan är över och lovsångsteamet avrundar med två egenskrivna lovsånger. I samma stund som lovsångsledaren ropar "Nu är det fika!" går Daniel Adams-Rays hitlåt "Gubben i lådan" i gång i högtalarna. Och nog känns den igen av de flesta unga. Både av kyrkvana och icke kyrkvana.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Pastorsparet Lydia och Nicklas Mörling menar att det behövs många församlingar med Tjugofyrakyrkans profil, även i förorterna. Foto: Arash Asadi

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...