Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Bibelns texter om att äktenskapet är ämnat för man och kvinna kan nu komma att ändras av Episkopalkyrkan i USA. Foto: istockphoto

Kyrka kan stryka ”make” och ”hustru” ur vigselordningen

Episkopalkyrkan i USA väntas radera ord som make, hustru och fortplantning ur sina vigselceremonier. Orsaken sägs främst vara att man vill bli mer inkluderande och inte vill stöta sig med hbtq-rörelsen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 17 maj 2018

Episkopalkyrkan i USA föreslår att man ska ta bort frasen ”föreningen mellan make och hustru” och ersätta med orden ”föreningen mellan två människor” vid vigslar i kyrkan.

Dessutom vill man stryka det som talar om fortplantning och i stället tala om att få barn ”som gåva”. Tanken med dessa förändringar ska vara att inkludera till exempel gaypar som kan tänkas vilja adoptera barn.

Enligt The Telegraph kommer det fortsatt vara möjligt för dem som vill att använda begreppen make och hustru, eller att använda det könsneutrala ”partner”, men detta görs i sådana fall utanför den nya standardversionen vid vigslar.

Förslagen har väckt starka känslor hos närstående kyrkor på olika platser runt om i världen. Enligt The Church Times var reaktionen från Tanzanias högste kyrkliga ledare Jacob Erasto Chimeledya att man inte längre vill ha något samröre med Episkopalkyrkan i USA.

Och i ett skarpt brev från William Nye, generalsekreterare hos ärkebiskopen i Church of England, varnar också han för konsekvenser i det ekumeniska arbetet. Den nya vigselteologin kan leda dem mot en total brytning med Episkopalkyrkan i USA, enligt Nye.

Han skriver bland annat att det för en majoritet i gemenskapen och inom Church of England är tydligt att Bibeln visar att sexuell aktivitet utanför äktenskapet mellan en man och en kvinna, står i motsats till Guds vilja.

När det gäller att radera termen ”fortplantning” ur vigselceremonin menar William Nye att det vore att ta bort något centralt i deras teologi. Han betonar att det dessutom är något som det finns en stor global samsyn kring i kristenheten.

Episkopalkyrkan i USA utsåg sin första homosexuella biskop 2003 och öppnade för välsignelse av samkönade par 2012.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...