HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Nu kan utsatta EU-medborgare i Malmö slippa kalla nätter. Foto: TT

Kyrka ger EU-migranter tak över huvudet

Utsatta EU-medborgare i Malmö kan nu slippa kalla nätter utomhus, då pingstförsamlingen Europaporten har slagit upp portarna till sitt härbärge Vinternatt. – Innan vi startade var vi lite rädda för målgruppen, berättar pastorn Andreas Wessman.

Nyheter · Publicerad 09:51, 5 dec 2016

Förra vintern öppnade Malmö pingstförsamling upp kyrkan för att härbärgera utsatta EU-migranter. I år har man satt upp boendemoduler utanför kyrkan för att kunna ge sovplats åt migranterna. I torsdags öppnade församlingen dörrarna till det nya härberget, som kallas ”Vinternatt” och drivs i samarbete med Malmö kommun.

– Det fungerar jättebra. Vi fyllde nästan alla 40 platser redan första natten, berättar Andreas Wessman, som är föreståndare i församlingen och initiativtagare till projektet.

Han berättar att härbärget består av tio moduler, med fyra platser i varje. I varje modul finns dusch, toalett och pentry, och varje kväll och morgon får migranterna kaffe, te och smörgås.

Härbärget får ekonomiskt stöd av kommunen och drivs av ett 60-tal volontärer som turas om att tjänstgöra. Vissa av volontärerna är från kyrkan, andra är från andra Malmökyrkor och vissa har ingen anknytning till kyrkan alls.

– Det är go stämning. Det fungerar jättebra på alla sätt, säger Andreas Wessman.

Även de boende ska ha varit nöjda. Andreas Wessman berättar att de tyckte att rummen var ljusa och fräscha, och att de uttrycker sin tacksamhet innan de lämnar härbärget på morgnarna.

I Malmö finns flera hundra EU-migranter, berättar Wessman. För att alla ska få möjlighet till en natt inomhus får de boende endast boka upp sig på tre–fyra nätter i taget.
De flesta kommer från Rumänien eller Bulgarien och ägnar dagarna åt att tigga eller försöka hitta jobb.

Härbärget är endast för vuxna, eftersom barn tas om hand på andra sätt av kommunen.

Hur fungerar samarbetet med kommunen?

– Jättebra. Det är en politiskt känslig fråga, men socialtjänsten är mycket välvilligt inställd till oss.

Får ni ha kristen verksamhet?

– Vi får ordna kristna frivilliga kringaktiviteter om vi vill.

Vad kan du säga till andra kyrkor som funderar på att göra något liknande?

– Vi var lite rädda för målgruppen innan vi startade. Vi funderade mycket på säkerheten och på hur det skulle gå. Men här i Malmö har det varit en väldigt lugn och fin grupp som kommit. Det har varit enkelt. Så jag skulle vilja säga: Våga, avslutar Andreas Wessman.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...