Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Kylskåp med gratis mat finns nu i Israel

Matsvinnet minskas och människor får gratis överbliven mat på ett säkert sätt, genom tre så kallade sociala kylskåp som nu finns i Israel. I Jerusalem flyttade det sociala kylskåpet nyligen till den stora Mahane Yehuda-marknaden.

Nyheter · Publicerad 15:24, 26 jun 2020

Den israeliska nyhets- och nöjessajten Mako berättar i en artikel om fenomenet med de sociala kylskåpen, som hittills ska ha varit framgångsrikt. Det första av de tre kylskåpen har stått i Tel Aviv i ett år, det andra har funnits ett halvår i Jerusalem, och det tredje öppnade för några veckor sedan i Be'er Sheva.

Jerusalems sociala kylskåp flyttades för drygt en vecka sedan till vad som beskrivs som ett mer naturligt läge: den stora Mahane Yehuda-marknaden som på hebreeiska kort och gott ofta kallas ”Marknaden”, Ha'shuk.

Idén är enkel: I stället för att slänga sin överblivna mat vid slutet av arbetsdagen kan marknadsförsäljarna lämna den till frivilliga insamlare, som sedan placerar maten i kylskåpet, från vilket alla människor är välkomna att hämta mat alldeles gratis.

Sajten Mako har intervjuat en av de tre studenter som är ansvariga för kylskåpsprojektet i Jerusalem, Tamir Leron, som beskriver målen som de har med kylskåpet.

– Det ena är att minska matavfallet och det andra är att skapa en gemenskapsmiljö runt det, där människor tar hand om andra och samlar mat från ställen som är villiga att donera och ta med den, och [möjliggör för människor] att också njuta av den, i stället för att den kastas, säger Leron.

Säkerheten har initativtagarna också tänkt på, genom att bara råvaror och förpackad mat accepteras, så att innehållet ska vara känt. De företagare som bidrar med mat får ett erkännande i form av ett speciellt klistermärke som de kan skylta med för att medvetandegöra kunderna om sin insats.

Kylskåpet i Jerusalem har en egen Facebook-sida för den som vill veta mer. Den som är på plats i den israeliska huvudstaden och vill besöka själva kylskåpet, för att kanske ta del av lite gratis mat, kan bege sig till adressen Agrippa Street 111 och se sig om efter det kafé som förser det sociala kylskåpet med elektricitet, Power Coffee Works.

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda