Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kvinnokliniker teg om levande foster

Uppgifterna om barn som överlever aborter går stick i stäv mot vad kvinnokliniker uppgav för Världen idag för en månad sedan. Då förnekades från flera håll att foster lever efter aborter i Sverige.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 maj 2011

– Jag kan inte se att detta är ett problem eller en frågeställning för oss. Så sade överläkare Pia Teleman vid kvinnokliniken på Lunds universitetssjukhus och ordförande för Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, till Världen idag 15 april.
Pia Teleman förklarade vidare att aborter mellan vecka 18 och 22 endast sker om fostret inte kan leva efter framfödandet.
Nu säger hon till Dagens Medicin att det förekommer att foster lever efter abort, men att det handlar om "mycket få fall, jämfört med det totala antalet aborter".
– Men självfallet förstår jag om det uppfattas som obehagligt och visst är det ett etiskt problem om fostret fortfarande lever, säger hon till Dagens Medicin.

Pia Teleman förklarar nu för Världen idag att det hon menar är att den svenska lagstiftningen innebär att det alltid finns ett avstånd mellan när en abort kan göras och gränsen för livsduglighet.
– Jag kan tänka mig att den gränsen kan komma att flyttas nedåt för att det avståndet ska bevaras, eftersom vi i Sverige är duktiga på att rädda barn som föds mycket för tidigt.
– I till exempel England får man göra abort till vecka 24 och då hamnar man i ett gränsland.

I en TT-intervju på onsdagen hävade Pia Teleman att livstecken inte innebär att fostret lever.
– Ganska lång tid efter det att fostret är aborterat kan det ha vad vi kallar autonoma reflexer; nervbanorna kan ju fortfarande fungera ett bra tag efter att fostret är ute och hjärnan egentligen inte fungerar. Det är klart att det upplevs som väldigt obehagligt att det finns rörelser och till och med ljud.
Men liv är det inte frågan om, menar hon.
– Vi tycker ju inte det. Auto­­noma reflexer är inte lika med liv, säger hon till TT.
Till Världen idag uttrycker hon sig inte lika entydigt.
– Man kan aldrig till 100 procent utesluta att att fostret lever när det kommer ut.

Några riktlinjer för hur personalen ska agera vid livstecken hos ett aborterat foster finns i dag inte, varken från Socialstyrelsen eller SFOG. Att Socialstyrelsen nu ska se över frågan välkomnas av Pia Teleman.
– Sköterskan har i det fall som uppmärksammas av Dagens Medicin upplevt det som en svår situation och det är bra att Social­styrelsen nu tar upp det.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...