Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Kvinnojour anklagar åklagare för maktmissbruk i Karin-fallet

Åklagare Kristian Augustsson har fortfarande inte fattat något beslut angående Karins gamla våldtäkts­anmälan från 2008 av den polis som hon då hade ett förhållande till.

Nyheter · Publicerad 17:15, 28 mar 2011

Uppgifterna om att den anmälde polismannen haft kontakt med poliser som värvats till Mille Markovics sexklubbsverksamhet, har han dessutom lämnat över till Håkan Roswall, den åklagare som hemligstämplade förundersökningen om den sexbrottsdömde polischefen Göran Lindberg.

Håkan Roswall blir märkbart irriterad när Världen idag ringer upp.
– Jag har skrivit av ärendet. Det fanns inga konkreta påståenden om brott, säger Håkan Roswall.

En uppgift som Karin gett är att hon...
– Karin har ingen trovärdighet. När man kontrollerar hennes uppgifter, har de visat sig vara osanna. Det hon påstår, tar jag ingen som helst hänsyn till och fäster inget som helst avseende vid.

Så det vet du redan innan du har förhört henne?
– Påståendena är allmänt hållna, de kommer från henne och har därför ingen trovärdighet. Så enkelt är det.

Det var den första frågan...
– Nu har du fått svar på den frågan och jag kommer inte att svara på några fler frågor. Jag är inte skyldig att sitta och tjafsa om det här.

Karins advokat, Björn Hurtig, blir förvånad över Håkan Roswalls kategoriska uttalanden om hans klient.
– Det är märkligt att han kan ha en uppfattning om Karin, utan att varken ha träffat henne eller förhört henne, säger han till Världen idag.

Yvonne Ljungqvist, ansvarig för en kvinnojour i Stockholmsområdet, är lika förvånad:
– Det är fruktansvärt, det här är maktmissbruk. Jag har trott på och haft kontakt med Karin från dag ett. Vem har Håkan Roswall pratat med som gett honom den här bilden? Detta verkar vara den interna bild som sprids bland poliser och åklagare om Karin, säger en upprörd Yvonne Ljungqvist.

TV4:s Lennart Ekdal berättade Karins historia i Kvällsöppet i oktober 2009.
– För att ha ansträngt sig så lite och varit så saktfärdig som man varit, kan man förundra sig över tvärsäkerheten angående hennes trovärdighet, säger programledaren Lennart Ekdal till Världen idag.

Även Monica Dahlström Lannes, som haft kontakt med Karin i över två år, utrycker bestörtning över Håkan Roswall kategoriska uttalande.
– Det är en anmärkningsvärd attityd, som förklarar varför ingenting görs och varför allt i stället vänds emot henne, säger hon till Världen idag.
– Hur kan åklagaren lägga ned en utredning utan beslutsunderlag? När det tydligen finns vittnen att förhöra och teknisk undersökning att genomföra.
– Det borde vara domstolens sak att värdera trovärdigheten, inte åklagarens, säger Monica Dahlström-Lannes, som varit vålds- och sexbrottsutredare i många år och kriminalkommissarie på Polishögskolan.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

Gudstron är grunden för Nobelpristagaren

Forskning. En av årets tre Nobelpristagare i kemi, John B Goodenough, är med sina 97 år den äldsta Nobelpristagaren någonsin. Men han är också kristen och... söndag 20/10 09:00

Lauren Daigle vann stort på Dove Awards

Musik. Lauren Daigle blev en av de stora vinnarna under tisdagen med vinster i tre tunga kategorier när det kristna musikpriset Dove Awards delades ut i USA... lördag 19/10 18:59

Allt handlar om mötet med personen Jesus

Ledare Kristendomen handlar inte i första hand om en uppsättning värderingar. Kristendomen handlar inte i första hand om ett lärosystem. Kristendomen... lördag 19/10 00:00