Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Kvinna tar tillbaka anklagelse mot Brett Kavanaugh

En av de kvinnor som anklagat USA:s nyvalde HD-domare Brett Kavanaugh för sexuellt övergrepp tar nu tillbaka sin beskyllning. ”Jag ville bara ha uppmärksamhet”, säger hon, enligt en rapport.

Nyheter · Publicerad 23:50, 7 nov 2018

Juristen Brett Kavanaugh fick världens ögon på sig då han blivit nominerad till ny domare i USA:s Högsta domstol. Det var inte bara det viktiga ämbetet som gjorde att han fick uppmärksamhet, utan även det faktum att psykologiprofessorn Christine Blasey Ford klev fram och anklagade Kavanaugh för ett sexuellt övergrepp som skulle ha ägt rum på 80-talet.

Därefter kom fler sexanklagelser mot den konservative domarkandidaten.

Nu kommer uppgifter om att minst en av personerna som anklagat Kavanaugh har tagit tillbaka sin anklagelse.

Enligt en rapport från senatens justitieutskott, vilken bland annat USA Today hänvisar till, ska en kvinna vid namn Judy Munro-Leighton ha hävdat att hon låg bakom ett anonymt brev där Kavanaugh anklagas för sexuellt övergrepp. När utredarna bakom rapporten nu letat upp henne ska hon ha sagt att hon aldrig träffat Kavanaugh och att hon ”bara ville ha uppmärksamhet”. Vem som ligger bakom brevet är därmed oklart.

Enligt USA Today ska ytterligare två personer ha tagit tillbaka sina anklagelser. Christine Blasey Ford är dock inte en av dem.

Nu höjs röster för att Judy Munro-Leighton ska stå till svars för sitt agerande. En som anser detta är den republikanske senatorn Chuck Grassley, ordförande i justitieutskottet som ligger bakom rapporten.

Förra månaden krävde Grassley även en brottsutredning av Julie Swetnick – en annan av Kavanaughs anklagare.

Enligt den nyligen släppta rapporten finns det frågetecken kring flera av anklagelserna mot Kavanaugh.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...