Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Foto: Karen Gaffney kan numera också titulera sig hedersdoktor – den första Downsperson som har fått den utmärkelsen. Foto: Karen G

Kvinna med downs hedrades med doktorshatt

Yes – we can. Det är Karen Gaffneys budskap till resten av världen. Inte nog med att hon är simmare på elitnivå; som första personen i världen med Downs syndromhar hon nu också blivit hedersdoktor.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 maj 2013

I hela sitt liv har den 35-åriga amerikanskan av andra fått höra vad hon inte kan. Men hon har vägrat att lyssna. I stället för att leva upp till omvärldens bild av vad en person med Downs syndrom kan, och framför allt inte kan, har hon segrat över fördomarna. Och de lagrar hon har skördat, är inte bara personliga triumfer utan också en viktoria för alla som på något sätt är berörda av Downs syndrom: inte minst då de som själva har handikappet och deras familjer och anhöriga.

Hennes meritlista som elitsimmare imponerar: Som första person med Downs syndrom har hon simmat de 14,5 kilometerna över Lake Tahoe och deltagit i en lagkappsimning över Engelska kanalen. 16 gånger har hon simmat över San Franciscobukten och genomfört den fysiskt krävande Flykten från Alcatraz, en triathlontävling som består av simning (2,4 kilometer), cykling (29 kilometer) och löpning (12,8 kilometer). Därutöver är Karen Gaffney tvåfaldig guldmedaljör i Special Olympics.

Men Karen Gaffneys liv är inte bara idrott. Förutom gymnasieexamen har hon också klarat av en enklare högskoleexamen. Hon arbetar som lärarassistent och är ordförande i en stiftelse som bär hennes namn, Karen Gaffney Foundation, en ideell organisation som arbetar för integration av människor med utvecklingsstörning.

Den 5 maj 2013 blev ännu en höjdpunkt i den unga kvinnans liv. Då utnämndes hon till hedersdoktor vid universitetet i hemstaden Portland i Oregon. I sitt hyllningstal förklarade rektorn, Tom Greene, att det inte bara är idrottsprestationerna som kvalificerat henne för den akademiska hederstiteln. Tungt väger också "hennes mod och viljestyrka att vägra bli tillsagd vad hon inte kan" och hennes förmåga att i ord och handling uttrycka vad personer med Downs syndrom förmår och kan.
– Ingen har så modigt och obestridligt som hon visat att varje kulturell fördom mot Downs syndrom är fel och orättvis, sa Tom Greene, enligt katolska Respekt, som hänvisar till Katholische Nachrichten.
Och han fortsatte:
– I djup beundran för hennes stora viljestyrka och mod, med enorm respekt för hennes sätt att insistera på att varje liv som kommer från Skaparen bär på helighet och obegränsade möjligheter, tilldelar universitet henne titeln.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se


Fakta. Special Olympics

• Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning.
• Organisationen grundades 1968 i USA av Eunice Kennedy Shriver.
• I dag finns verksamhet i 170 länder som inkluderar nästan fyra miljoner idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

KD: Vi prioriterar inte bort barnomsorgspeng

Politik. Kristdemokraternas barnomsorgspeng som ska göra det möjligt för föräldrar att, med ekonomisk... fredag 16/4 09:00

Senaste nytt

    Israelernas styrka: argumentation

    Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier