Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Foto: Karen Gaffney kan numera också titulera sig hedersdoktor – den första Downsperson som har fått den utmärkelsen. Foto: Karen G

Kvinna med downs hedrades med doktorshatt

Yes – we can. Det är Karen Gaffneys budskap till resten av världen. Inte nog med att hon är simmare på elitnivå; som första personen i världen med Downs syndromhar hon nu också blivit hedersdoktor.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 maj 2013

I hela sitt liv har den 35-åriga amerikanskan av andra fått höra vad hon inte kan. Men hon har vägrat att lyssna. I stället för att leva upp till omvärldens bild av vad en person med Downs syndrom kan, och framför allt inte kan, har hon segrat över fördomarna. Och de lagrar hon har skördat, är inte bara personliga triumfer utan också en viktoria för alla som på något sätt är berörda av Downs syndrom: inte minst då de som själva har handikappet och deras familjer och anhöriga.

Hennes meritlista som elitsimmare imponerar: Som första person med Downs syndrom har hon simmat de 14,5 kilometerna över Lake Tahoe och deltagit i en lagkappsimning över Engelska kanalen. 16 gånger har hon simmat över San Franciscobukten och genomfört den fysiskt krävande Flykten från Alcatraz, en triathlontävling som består av simning (2,4 kilometer), cykling (29 kilometer) och löpning (12,8 kilometer). Därutöver är Karen Gaffney tvåfaldig guldmedaljör i Special Olympics.

Men Karen Gaffneys liv är inte bara idrott. Förutom gymnasieexamen har hon också klarat av en enklare högskoleexamen. Hon arbetar som lärarassistent och är ordförande i en stiftelse som bär hennes namn, Karen Gaffney Foundation, en ideell organisation som arbetar för integration av människor med utvecklingsstörning.

Den 5 maj 2013 blev ännu en höjdpunkt i den unga kvinnans liv. Då utnämndes hon till hedersdoktor vid universitetet i hemstaden Portland i Oregon. I sitt hyllningstal förklarade rektorn, Tom Greene, att det inte bara är idrottsprestationerna som kvalificerat henne för den akademiska hederstiteln. Tungt väger också "hennes mod och viljestyrka att vägra bli tillsagd vad hon inte kan" och hennes förmåga att i ord och handling uttrycka vad personer med Downs syndrom förmår och kan.
– Ingen har så modigt och obestridligt som hon visat att varje kulturell fördom mot Downs syndrom är fel och orättvis, sa Tom Greene, enligt katolska Respekt, som hänvisar till Katholische Nachrichten.
Och han fortsatte:
– I djup beundran för hennes stora viljestyrka och mod, med enorm respekt för hennes sätt att insistera på att varje liv som kommer från Skaparen bär på helighet och obegränsade möjligheter, tilldelar universitet henne titeln.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se


Fakta. Special Olympics

• Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning.
• Organisationen grundades 1968 i USA av Eunice Kennedy Shriver.
• I dag finns verksamhet i 170 länder som inkluderar nästan fyra miljoner idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning.

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...