Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Kvinna attackerade abortkritiker i Stockholm

Mats Selander, ordförande för Människorätt för ofödda, attackerades av en kvinna när han demonstrerade mot abort på Sergels torg i Stockholm.

– Det komiska var att hon motiverade attacken med orden ”Vi lever i en demokrati”, berättar Selander.

Nyheter · Publicerad 07:00, 8 jun 2023

Människorätt för ofödda (MRO) har gjort sig kända för att demonstrera med bilder på aborterade foster. Anledningen till att de använder sådana bilder är att de, enligt MRO, visar att foster är människor.

Så gjorde de även i fredags när fyra personer från organisationen demonstrerade på Sergels torg i centrala Stockholm. När de stod och diskuterade abortfrågan med några förbipasserande kom det plötsligt, enligt organisationens ordförande Mats Selander, en kvinna i 35-årsåldern som var mycket upprörd. 

– Hon skrek till oss, försökte riva ner våra banderoller och var väldigt aggressiv, berättar han.

När Mats Selander skrek till henne att sluta ska hon ha blivit närgången och spottat honom i ansiktet.

– Sedan slog hon mig i ansiktet så att glasögonen flög i väg, berättar han.

Mats Selander fick inga skador, men ropade genast efter poliser och ordningsvakter. När ordningsvakterna hade dykt upp höll de kvar kvinnan och tillkallade polis.

Enligt Mats Selander protesterade kvinnan mot att bli fasthållen och sade: ”Det är väl onödigt att använda våld.”

– Det var lite komiskt, säger han.

Något annat som Selander tycker är komiskt i sammanhanget är att kvinnan, innan hon inledde attacken, ska ha utropat: ”Vi lever i en demokrati!”

– Hon verkar inte koppla ihop demokrati och yttrandefrihet, säger han.

När poliser hade kommit till platsen valde Mats Selander att polisanmäla kvinnan. Poliserna tog in uppgifter från vittnen och fick minneskortet från den Gopro-kamera som Mats Selander hade på kroppen under attacken.

– Jag hoppas att det går till domstol. Vi måste sätta ner foten och visa var gränsen går, säger han.

Selander är van vid att människor riktar grova verbala attacker mot honom, men det är ovanligt att han och hans medarbetare blir fysiskt attackerade. Han berättar att företrädare för MRO har blivit attackerade vid två tillfällen tidigare: En gång i Göteborg och en gång i Alingsås.

– Jag vet att alla abortliberaler inte är på det här sättet, men när någon tycker sig ha rätten att ta en annan människas liv [ett fosters liv] så sitter andra rättigheter löst. Den här kvinnan illustrerade det väldigt tydligt. Det är skrämmande, för det undergräver demokratin på riktigt, säger Selander.

Jag hoppas att det går till domstol.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00