Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kungen lyfte fram familjevärden i sitt årliga jultal

Den äldre generationens betydelse för de yngre, omtänksamhet gentemot våra medmänniskor och vikten av traditioner, var teman i kung Carl XVI Gustafs jultal. Samtidigt önskade han också svenskarna gott mod inför framtiden.

Nyheter · Publicerad 17:00, 28 dec 2020

När kung Carl XVI Gustaf höll sitt traditionsenliga jultal på juldagen, vilket han gjort via etern ända sedan tidigt 70-tal, så var det dock inte från samma plats som tidigare. I stället för att som brukligt hålla talet från Stockholms slott hade Kungen valt att hålla det från sitt hem på Drottningholm, i linje med det pandemipräglade år som nu går mot sitt slut. 

Kungen berättade i varma ordalag om sin farfar, Gustaf VI Adolf, som var mycket fäst vid Drottningholm, och om vad farfadern, i egenskap av förmedlare av kunskap om världen i allmänhet och familjen i synnerhet, fått betyda för sin sonson och tronföljare. 

– Den äldre generationen är en länk till historien. Med deras hjälp kan vi se saker i ett längre perspektiv. Det här året har tragiskt nog många sådana länkar brutits när coronapandemin skördat många tusentals liv; en betydande förlust, sade kungen. 

Kungen talade vidare om vikten av att ta ansvar för att begränsa pandemin, men också om vikten av att visa omtanke om de medmänniskor som på olika sätt drabbats. 

– Två meters avstånd kan rädda liv. Men det kan också två minuters telefonsamtal göra, påpekade han. 

Efter att ha riktat ett särskilt tack till alla som dagligen arbetar med att bekämpa pandemin, fortsatte kungen att berätta om hur han med värme minns sin barndoms jular, med julhyacinter, julpussel och juldagens gudstjänst i slottskapellet. 

– Jag tror att traditioner är viktiga. De håller ihop både samhällen och familjer. De skapar trygghet och kontinuitet, skänker tröst och gemenskap, sade han. 

Då mycket av dessa traditioner i år blivit svåra eller omöjlliga betonade han till sist vikten av att blicka fram emot ett bättre nästa år och att tro på framtiden. 

– Med detta vill jag önska dig en fortsatt god jul – och gott mod inför det nya året 2021! Och kom ihåg: håll i och håll ut! avslutade Carl XVI Gustaf. 

Även kronprinsessan Victoria kunde i år höras av svenskarna under julhelgen. På julaftonen läste hon nämligen julevangeliet, då Kungliga Hovförsamlingen sände en digital julbön från Slottskyrkan i kungliga slottet.

Jag tror att traditioner är viktiga. De håller ihop både samhällen och familjer. De skapar trygghet och kontinuitet, skänker tröst och gemenskap.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10