Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Kungabesök och gospel under Göteborgs 400-årsjubileum

Kungaparet gästade Göteborg i samband med stadens 400-årsjubileum och firandet av kungens 50 år på tronen. Under jubileumsfestivalen i Frihamnen höll Göteborgs kyrkor en välbesökt gospelkonsert med flera kända artister.

Nyheter · Publicerad 21:00, 7 jun 2023

Göteborg har fyllt 400 år och firade med en fyra dagars jubileumsfestival i Frihamnen. På lördagen arrangerade stadens kyrkor en stor gospelkonsert på festivalområdets stora scen, genom den ekumeniska föreningen Hjärta Göteborg. Konserten drog mycket publik och även Världen idag var på plats.

Samuel Ljungblahd, Sebastian Stakset, Gladys del Pilar, Michael Jeff Johnson, Peter Hallström, Jennifer Brown och kören Solid Gospel bjöd på gospel, soul och hiphop i en njutbar blandning av lugna och fartfyllda låtar. Klara Zimmergren och Britta Hermansson var konferencierer.

Samuel Ljungblahd och Solid Gospel fick publiken att sjunga med och Sebastian Stakset gav ett tydligt evangeliskt budskap om hur Jesus mötte honom och såg till hans sårade hjärta när andra bara såg hans felaktiga handlingar. Stakset talade även om sorgen efter vänner som dött en för tidig död och framförde bland annat ”Blöder från själen” och ”Mamma förlåt”, som är en av de sånger han spelat in tillsammans med den unge, numera avlidne rapparen Einár.

Ungdomars hälsa och psykisk ohälsa var också temat för den insamling som Hjärta Göteborg gör till projektet ”Se Göteborgs unga”, som en födelsedagsgåva till staden. Föreningens styrelseordförande Urban Ringbäck, tidigare föreståndare för Smyrnakyrkan, berättade om satsningen som syftar till att stärka psykisk och existentiell hälsa hos unga i Göteborgsområdet.

Det gör man genom att rusta ledare i kyrkor och föreningsliv med kompetens för att kunna stödja ungdomar på ett professionellt sätt, i samarbete med S:t Lukas mottagning för psykoterapi, handledning och organisationsutveckling. Under konserten samlades drygt 200 000 kronor in till projektet och insamlingen fortsätter.

Hjärta Göteborg är ett brett samarbete mellan stadens kyrkor, deras sociala verksamheter och hjälporganisationer. Föreningen är också en av de officiella jubileumsarrangörerna. Förutom kyrkornas monter på festivalområdet gavs möjlighet till samtal och förbön i ett tält intill Smyrnaförsamlingens nybyggda kyrka, Frihamnskyrkan.

På söndagen fick den jubilerande staden besök av Kung Carl Gustaf och drottning Silvia, som kombinerade 400-årsjubileet med firandet av kungens 50 år på tronen, rapporterar TT. Programmet inleddes med en hästkortege från Götaplatsen, längs Kungsports­avenyn, till Gustaf Adolfs torg där kungen höll tal.

Under eftermiddagen närvarade kungaparet vid invigningen av Jubileumsparken och hamnbadet. Kungen jubileumstalade därefter vid en fest- och galakonsert med musik, opera och dans.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00