Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Kubanske regimkritikern Oswaldo Paya dödades i en bilkrasch på söndagen. Fotot är från 2007. Foto: JAVIER GALEANO/AP SCANPIX

Kubanske oppositionsledaren Oswaldo Payas dotter: "Det var mord"

Kände kubanske regimkritikern och oppositionsledaren Oswaldo Paya omkom på söndagen i en bilkrasch.Svenske KDU-ordföranden Aron Modig var med i bilen, men klarade sig med lindriga skador. Enlligt myndigheterna var det en olyckshändelse, men Oswaldo Payas dotter Rosa Maria Paya säger till Aftonbladet att det var ett mord. 

Nyheter · Publicerad 09:22, 23 jul 2012

Oswaldo Paya, en av de mest kända kubanska regimkritikerna och grundare av Christian Liberation Movement, omkom på söndagen i en bilkrasch i östra Kuba. Även oppositionspolitikern Harold Capero omkom i olyckan. I bilen fanns också Aron Modig, ordförande för KDU. Han fördes efter olyckan till sjukhus. Han säger själv till Ekot att han klarat sig med lindriga skador. Även Angel Carromero Barrios, vice ordförande för spanska Partido Populars ungdomsförbund Nuevas Generaciones i Madrid var med i bilen och han vårdas också på sjukhus. 

KDU:s pressekretare Kalle Bäck berättar för Världen idag att Aron Modig mår "efter omständigheterna väl" och att svenske ambassadören nu är på väg till sjukhuset. 
Orsaken till kraschen är ännu oklar. Ett officiellt uttalande från regimen säger att de körde in i ett träd. Men enligt Oswaldo Payas dotter Rosa Maria Paya var det ingen olyckshändelse. Hon säger till Aftonbladet att hon är övertygad om att det är regimen som ligger bakom. 
– Det var ingen olycka. De var ute efter att skada och döda min far och lyckades, säger hon. 
Aftonbladet uppger att vittnen sett hur Oswaldo Payas bil jagats och rammats av en lastbil. Dottern berättar att Oswaldo Paya tre veckor tidigare blev påkörd av en stor lastbil. men då undkom oskadd. 

Oswaldo Paya har i många år varit öppet kritisk mot Castros kommunistregim och har två gånger nominerats till Nobels fredspris. 2002 belönades Paya med Sacharovpriset, som delas ut av Europaparlamentet.

Foto: ULF PALM/SCANPIX

Billström på besök i krigets Kiev

Ukraina. Utrikesminister Tobias Billström (M) är på besök i Ukrainas huvudstad Kiev. Besöket sker... måndag 28/11 18:00

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50