Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Kronan klättrar – så kan sparare slå mynt

Den svenska kronan fortsätter sin uppgång. Det kan fresta till att styra om i portföljen, men strateger varnar för att agera för snabbt. Så hur ska man tänka som småsparare?

Nyheter · Publicerad 11:00, 5 aug 2020

Den svenska kronan har börjat ta revansch. Efter en kraftig försvagning, främst mot dollarn, i mars och april har kronan återhämtat sig under sommaren – och det med besked.

En dollar kostade i mars 10,50 kronor, medan den i veckan kostade knappt 8,70 svenska kronor.

Faktum är att kronan är starkare i dag än vad den var i början på året mot nästan alla större valutor, säger Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

– Värdet på innehav i utländska fonder och aktier kommer att påverkas när kronan stärks, i och med att de handlas i andra valutor. Det blir en negativ utveckling på värdepapper som handlas i euro eller dollar, som en svensk småsparare senare växlar över till svenska kronor, säger Richard Falkenhäll.

Så hur ska man då tänka som småsparare? Sparar man på börsen, särskilt i fonder, är det bra att ställa in sig på ett långsiktigt innehav och låta pengarna växa. Därför menar strategen att man ska vara försiktig med att agera kraftfullt på den här typen av rörelser. Och i förhållande till mycket annat har den här typen av valutaförändringar en mindre betydelse.

– Det är viktigare hur den globala tillväxten utvecklas och hur bra bolagen går, som i sin tur påverkar småsparare som har medel i exempelvis globalfonder.

Robert Oldstrand, marknadsstrateg på Swedbank, är inne på samma spår. Även om det finns vinnare och förlorare på valutafluktuationer så tycker han att en bra tumregel är att inte koncentrera eller lägga om sitt sparande baserat bara på hur dessa rör sig.

– Det bästa sättet att parera detta är att ha ett regelbundet, brett sparande i flera regioner och tillgångar. Med andra ord ha en bra riskspridning i portföljen vilket över tid jämnar ut effekterna, säger Robert Oldstrand.

Men kronans uppgång har antagligen inte nått sin topp. Enligt SEB:s prognos kommer kronan att stärkas ytterligare, mellan 5 till 10 procent, gentemot euron och dollarn, vilket är en ganska stor rörelse på valutamarknaden, enligt Richard Falkenhäll.

– Man ska se det som ett positivt tecken när kronan blir starkare. Det brukar ofta sammanfalla med stigande börser vilket ökar avkastningen på ditt sparande som du har investerat, säger Falkenhäll.

Man ska se det som ett positivt tecken när kronan blir starkare. Det brukar ofta sammanfalla med stigande börser vilket ökar avkastningen på ditt sparande som du har investerat.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...