Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Kritiserat KUB-test finns snart i hela landet

”Det finns ju i alla andra regioner redan”. Det var ett av argumenten när Hallands regionpolitiker på onsdagen beslöt att tillåta KUB-test där sannolikheten för att ett foster har Downs syndrom kan bedömas. Kritiken är hård från en av få politiker som röstade emot, Niklas Mattsson (KD).

Nyheter · Publicerad 07:56, 3 jun 2016

– Om man väljer att ta på sig olika sockor en dag om året, varför gör man det om man inte kan gå längre och låta det få konsekvenser för mig som politiker? Om jag står för något måste jag också vara beredd att fatta obekväma beslut.

Niklas Mattsson, regionpolitiker för KD i Halland, syftar på alla som lägger upp bilder på att de ”rockar sockorna” på World downs syndrome-day” en gång om året. Då lägger ofta även politiska företrädare upp bilder på att man har två olika sockor på sig, syftet är att manifestera att olikheter i samhället är bra.

Men när det kommer till kritan, är det bara ord och inte handling, menar Niklas Mattsson, som dock var ganska ensam om sina åsikter bland regionpolitikerna.

– Vi anser att vi ska ge kvinnan en rättvis möjlighet att fatta ett beslut om sin graviditet och sedan så finns ju det här i alla andra regioner redan, säger Tommy Rydfeldt (L) som röstade för ett införande av testerna i vården i Halland, till SVT lokalt.

Omröstningen under onsdagen slutade med 12 ja, 2 nej och en som avstod och det Halland röstade igenom var alltså ett införande av avancerad fosterdiagnostik som KUB- och NIPT-test. Genom dessa tester kan kromosomavvikelser hos fostret upptäckas. Och enligt regionen själv är man det sista landstinget i landet som nu tillåter detta.

– ”Alla andra har det, så ska vi ha det”, så har det låtit. Men det kan aldrig vara ett skäl att alla andra gör en sak, vi måste se till frågan: Vilket samhälle vill vi ha? säger Niklas Mattsson.

– I första hand borde vi se hur det blivit i andra länder där till slut nästan inga barn med Downs föds. Jag är rädd att vi ger oss ut på ett sluttande plan. Vilket barn är nästa som inte är välkommet, vad är nästa egenskap vi inte vill ha? Den som har diabetes 1 hela livet är också en kostnad för samhället. Kommer vi komma dit att vi börjar diskutera i de termerna? undrar han.

KUB-testet består av två delar, dels ett blodprov och dels ett ultraljud. Det varierar stort i olika landsting i landet om testet erbjuds bara till en viss grupp av kvinnor eller till alla.

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...